Burgerhulpverlening en HartslagNu: is uw gemeente gedekt?

Is de AED-dekking binnen uw gemeente volledig? Elke dag krijgen ongeveer 47 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis, meestal totaal onverwacht en vaak in en rondom huis. Als er niet snel wordt gehandeld, is overlijden onvermijdelijk. De hulpdiensten zijn snel, maar als elke seconde telt, is de grootste kans op overleven als omstanders direct hulp bieden. De eerste 6 minuten zijn cruciaal. De kans op succes wordt vergroot wanneer zo snel mogelijk gestart wordt met reanimeren en het slachtoffer aangesloten wordt op een AED. Dat naast de hulpdiensten, burgerhulpverleners kunnen helpen om de responstijd zo kort mogelijk te houden.

Daarom is het heel belangrijk er in een gemeente een breed en dekkend AED netwerk komt dat 24 uur toegankelijk is, en dat er voldoende burgerhulpverleners zijn die de AED’s kunnen bedienen en vrijwilligers die zich inzetten om dit te realiseren. Dit kan door je aan te melden als burgerhulpverlener bij het oproepsysteem HartslagNu. Je krijgt een oproep bij een hartstilstand in de buurt. Kun je reanimeren, of wil je het leren, wordt dan burgerhulpverlener en kom in actie bij een hartstilstand in jouw buurt. Je registreert je rechtstreeks bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Ben je 18 jaar of ouder en heb je een erkend reanimatiecertificaat? Dan kun je als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu. Ben je professioneel hulpverlener? Ook dan is je aanmelding van harte welkom!

Een AED kan ongeveer een gebied van 500 meter rondom bedienen, afhankelijk van de bebouwing en bereikbaarheid/toegankelijkheid. Binnen een gemeente zijn verschillende AED’s aangemeld bij het landelijk oproepsysteem. Van deze AED’s is bekend waar ze hangen en wat de beschikbaarheid is. Maar voor veel AED’s is dit helaas nog niet bekend. Daarom een oproep aan u om uw AED aan te melden. Heeft u een AED binnen hangen, verplaats deze dan naar buiten, zodat de AED 24/7 beschikbaar wordt voor burgerhulpverleners die gehoor geven aan een oproep via HartslagNu. Meer informatie: https://hartslagnu.nl/.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in