Wat te doen bij een wolvenbeet
Ongeveer twee derde van alle Nederlanders maakte afgelopen jaar een wandeling van tussen de 5 en 10 kilometer. Dat blijkt uit de cijfers van de Nationale Wandelmonitor van 2021. Met zo’n 1,8 miljard ommetjes en 1,1 miljoen Nederlanders die op wandelvakantie gaan, groeit wandelen in de volle breedte. In totaal wandelen zo’n 13,7 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder wel eens, waarbij het overgrote deel (84 procent) regelmatig tot dagelijks een ommetje maakt en twee derde wel eens een uur of langer op pad gaat. Kortom, wandelen is populair en gezond.
Afgelopen maand werden we via het nieuws opgeschrikt doordat de mens in contact komt met de wolf. In enkele natuurgebieden werd zelfs wandelen afgeraden. Omdat de wolf een beschermd dier is, is ingrijpen niet mogelijk. Hoewel we ons niet willen mengen in de discussie of de wolf nu wel of niet in Nederland ‘hoort’, is het wel zaak om te weten hoe te handelen bij een beet.
Geef bij het melden bij de centralist van 112 door dat het vermoedelijk om een wolf gaat. Breng jezelf, zowel als hulpverlener als slachtoffer, in veiligheid. Neem plaats in een auto. Houd een auto desnoods aan.
Bij een bijtwond is spoelen met lauw kraanwater de eerste stap. Aangezien de aanval waarschijnlijk in het bos zal zijn, zal dit niet voorhanden zijn. Bij grote uitgebreide letsels is het beter om de wond met rust te laten en te bedekken totdat de professionele hulpdiensten arriveren. Een bijtwond kan tot 8 uur later worden gehecht. De arts zal controleren of een tetanusprik nodig is. Bij infectiegevaar zullen antibiotica gegeven worden.
De wolf is eigenlijk heel schuw. Van een documentairemaker is bekend dat hij wel 1000 keer in het bos is geweest alvorens er een te zien. Hopelijk keert het schuwe gedrag van de wolf weer terug, voor ieders welbevinden.