13 Vragen aan het Ronald McDonald Kinderfonds

Ze zijn ontstaan in Amerika. In 1974 vocht Kim Hill, een klein Amerikaans meisje, tegen kanker. Haar ouders Fran en Fred deden er alles aan om dicht bij hun zieke dochtertje te zijn. Al moesten ze op ziekenhuisstoelen slapen en uit snackautomaten eten. De strijd van deze familie inspireerde één arts (oncoloog prof. dr. Audrey Evans), één football-team (Philadelphia Eagles), één gemeenschap en één bedrijf (McDonald’s) om het eerste Ronald McDonald Huis te bouwen, in Philadelphia. Hier konden ouders logeren die dagelijks bij hun zieke kind wilden zijn, maar die ver weg woonden van het ziekenhuis. Ook broertjes en zusjes konden hier terecht.

Begin jaren ’80 maakte de Nederlandse kinderkankerspecialist prof. dr. Tom Voûte in Amerika voor het eerst kennis met de Ronald McDonald Huizen. Hij was direct overtuigd van de noodzaak van zo’n Huis in Nederland en kreeg steun van McDonald’s Nederland. In 1985 opende Prinses Margriet daarom Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam, het eerste Ronald McDonald Huis in Nederland én Europa.

Prof. Dr. Audrey Evans sprak met McDonald’s af dat McDonald’s het Huis zou financieren en dat het de naam Ronald McDonald Huis zou krijgen, naar de mascotte van McDonald’s. Nog steeds is McDonald’s hoofdsponsor van het Ronald McDonald Kinderfonds. Het Ronald McDonald Kinderfonds is de Nederlandse afdeling van het internationale Ronald McDonald House Charities. Er zijn Ronald McDonald Huizen in 63 landen. Overal zorgen ze dat zieke kinderen een kus, een knuffel of een verhaaltje voor het slapengaan krijgen van hun ouders. Dat maakt een wereld van verschil voor zieke kinderen, voor wie het ziekenhuis toch vaak een vreemde en angstige plek is.

Het Ronald McDonald Kinderfonds wil, samen met de Ronald McDonald Huizen in het land, ervoor zorgen dat een ziek kind of een kind met een beperking zich geborgen en veilig voelt door de aanwezigheid van de ouders. Daarom bieden wij gezinnen met een ziek of zorgintensief kind een warm en gastvrij verblijf in logeerhuizen bij ziekenhuizen, Huiskamers in de ziekenhuizen en vakantiehuizen.

In Nederland zijn dertien Ronald McDonald Huizen. Ze staan bij alle academische ziekenhuizen, een aantal streekziekenhuizen met een bovenregionale functie en bij een revalidatiecentrum. Er zijn twee Ronald McDonald Huizen in Amsterdam (bij AMC en VUmc), in Den Haag, Friesland (Leeuwarden), Groningen, Leiden, Maastricht, Middenwest-Brabant (Tilburg), Nijmegen, Sophia Rotterdam, Utrecht, Zuidoost-Brabant (Veldhoven) en in Zwolle.

In twaalf ziekenhuizen in Nederland zijn er Ronald McDonald Huiskamers. Hier kunnen gezinnen even de ‘witte muren’ van het ziekenhuis ontvluchten en in huiselijke sfeer met elkaar ontspannen. Omdat er in meer ziekenhuizen behoefte blijkt aan een Ronald McDonald Huiskamer, vindt onderzoek plaats naar de mogelijkheden voor nieuwe Huiskamers. De Huiskamers zijn in: AMC Amsterdam, Delft, Den Haag, Friesland, Heerlen, Huiskamer en daktuin Leiden, Maastricht, Nijmegen, Utrecht, Zuidoost-Brabant, Zwolle en in Rotterdam.

Het Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie en is afhankelijk van donateurs, sponsors en maar liefst 1.800 vrijwilligers, die zich dag in dag uit inzetten om de Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen schoon en gastvrij te houden en de gasten een luisterend oor te bieden.

Het verplegend personeel in het ziekenhuis wijst ouders op de mogelijkheid om in een Ronald McDonald Huis te overnachten en meldt de ouders aan. Vervolgens worden ze rondgeleid in het Huis en krijgen ze een eigen tweepersoons slaapkamer aangeboden waar eventueel nog bedden kunnen worden bijgezet voor broertjes en zusjes. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer. Daarnaast heeft een Huis allerlei gemeenschappelijke ruimten. Zo is er een keuken met meerdere kookblokken, heeft ieder gezin een eigen koelkast en keukenkastje, beschikt het Huis over een wasruimte, een speelkamer voor kinderen, een eetkamer en over een of meerdere woonkamers. Zo kan het leven van thuis ondanks alles toch een beetje doorgaan. Niet voor niets wordt het Ronald McDonald Huis vaak een ‘thuis ver van huis’ genoemd.

Jaarlijks maken de Ronald McDonald Huizen in Nederland 63.285 overnachtingen voor 5.099 gezinnen mogelijk (cijfers 2015). Jaarlijks tellen de Ronald McDonald Huiskamers meer dan 150.000 bezoekers (cijfers 2015).

Het zieke kind voelt zich veilig en geborgen doordat zijn ouders elk moment van de dag kunnen komen en dichtbij zijn, zelfs midden in de nacht als het nodig is. Voor ouders van een ziek kind is het een prettig idee dat ze in no time aan het bed van hun zieke kind staan, maar tegelijkertijd een plek hebben waar ze zich kunnen terugtrekken en opladen. En ook broertjes en zusjes kunnen dichtbij zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2015 van ARGO, een onderzoeksinstituut gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt dat dit écht helpt. 77% van de ondervraagde kinderartsen, neonatologen en andere zorgprofessionals vindt dat kinderen medisch sneller herstellen als hun ouders dichtbij zijn. Ook ziet 86% dat het kind psychologisch sneller herstelt als ouders op loopafstand in een Ronald McDonald Huis verblijven, dat het kind minder angstig is (75%) en dat de kans op depressie bij een van de ouders wordt verkleind (80%).

Het Huis is ook meer dan een slaapplek dicht bij het zieke kind; het is voor veel ouders ook een plek waar ze lotgenoten vinden. Alle ouders zitten in hetzelfde schuitje en dat schept een band. Soms worden er vriendschappen voor het leven gesloten in een Ronald McDonald Huis.

“Op en neer reizen naar onze woonplaats was geen optie. Dat was anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. Nu waren we binnen vijf minuten bij Jort. En ook zijn zusjes konden regelmatig bij hem zijn. Jort vond het heerlijk om vanuit zijn ziekenhuisbed zijn zusjes te zien dollen en spelen. Daar genoot hij van.”
Peter en Esther, ouders van Jort, Eef en Cato

Ronald McDonald Kinderfonds biedt een écht onvergetelijke vakantie. Gezinnen met een kind met een beperking of langdurige ziekte zijn van harte welkom in één van onze drie rolstoelvriendelijke vakantiehuizen. Deze zijn volledig ingericht voor gezinnen met een kind met een lichamelijke of meervoudige beperking: ze zijn natuurlijk drempelvrij, veel ruimte in de appartementen, hoog-laagbedden, bedboxen, tilliften, douchestoelen of -bedden en speciale speelvoorzieningen. De vakantiebestemmingen zijn voor kinderen die zich dolgraag zo vrij mogelijk willen voelen, ondanks hun beperking of langdurige ziekte. Voor broertjes, zusjes, ouders, opa’s en oma’s die dromen van een onbezorgde vakantie samen.
Yvon Jaspers, Robert ten Brink en Chantal Janzen zijn al vele jaren als ambassadeur verbonden aan het Ronald McDonald Kinderfonds. Ze zijn aanwezig bij pr-momenten, dragen bij aan belangrijke fondsenwervende acties en vragen in de media aandacht voor het Ronald McDonald Kinderfonds.

Ja, er komt een HomeRun: 200 kilometer hardlopen in 24 uur. Honderden hardlopers gaan in juni maar liefst 24 uur non-stop een hart rennen rond Utrecht, om geld in te zamelen voor de Ronald McDonald Huizen. Met de kleine vijf marathons die ze zo in estafetteverband lopen, genaamd HomeRun, verkleinen zij de afstand tussen een ziek kind en zijn ouders.

HomeRun is de evenknie van de succesvolle 24-uurs sponsorwielertocht HomeRide, die ook in het weekend van 24 en 25 juni gereden wordt. HomeRide is een fietstocht van 500 kilometer in 24 uur. De start en finish van beide evenementen ligt in Utrecht. En de route heeft in beide gevallen de vorm van een hart. Want home is where the heart is.

Lees verder op: www.kinderfonds.nl/
wie-we-zijn/nieuws/homerun-200-kilometer-hardlopen-24-uur

Nee, maar op onze website www.kinderfonds.nl vind je het laatste nieuws, leuke acties die voor ons georganiseerd worden, interviews met ouders, et cetera. Dank je wel dat je aandacht besteedt aan het Ronald McDonald Kinderfonds in jullie magazine!

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in