“Alle aandacht voor Eerste Hulp op school is winst”

“Cool”, “Dit is echt vet…” In navolging van de EHBO-events in Dierenpark Amersfoort is ook een EHBO-circuit in Regionale Scholen Gemeenschap Pantarijn in Wageningen op weg om een succes te worden. Hier krijgen brugklassers de kans om eerste hulp-handelingen te oefenen.

Waar normaliter volleyballers in actie komen en jongelui aan touwen en ringen zwaaien, is sporthal De Vlinder in Wageningen nu het middelpunt van EHBO-activiteiten. Op acht posten worden verschillende eerste hulp-handelingen geoefend. Leerlingen leggen verbanden aan, rollen elkaar in stabiele zijligging of proberen met ingespannen blik een wespensteek te herkennen. Dertienjarigen zijn geconcentreerd de greep van Heimlich aan het uitvoeren of wikkelen ‘een onderkoeld slachtoffer’ in folie. Op iedere post geeft iemand met een EHBO-achtergrond uitleg en instructie.
Enthousiast
“Het is de tweede keer dat we dit event organiseren”, zegt docent lichamelijke opvoeding Ronald Plagge, terwijl hij de activiteiten gadeslaat. “Het is prachtig om te zien, hoe enthousiast de leerlingen zijn. De reacties vorig jaar varieerden van ‘leuk om veel te mogen oefenen’ en ‘spannend’ tot ‘veel geleerd’ en ‘meer vertrouwen gekregen’. Hoewel we geen Lotus-slachtoffers inhuren en er dus geen ‘bloed’ vloeit zijn bepaalde onderdelen soms best spannend. Iedere groep heeft als begeleiding een docent van de school die de leerlingen kent. Gereanimeerd wordt er op een pop maar niets is verplicht.”

De aanleiding voor dit event? “Het idee is ontstaan nadat mijn vrouw Marjolein, zelf EHBO-instructeur en Lotus-slachtoffer, betrokken raakte bij het eerste EHBO-event van Stichting JEE in Dierenpark Amersfoort. Door het een en ander te combineren, ontstond het idee voor een EHBO-circuit in onze sporthal. Na het succes van het eerste jaar staat het nu jaarlijks op de agenda. Vorig schooljaar behaalden 150 leerlingen hun EHBO-certificaat. Dit jaar gaan er 135 brugklas-leerlingen met zo’n bewijs naar huis.”

Niet bang
“Door deze praktijkdag proberen we onze leerlingen bewust te maken van het feit dat je niet bang hoeft te zijn om hulp te verlenen. Het is belangrijk om in grote lijnen te weten wat je wel en niet moet doen. Het maakt bijvoorbeeld al verschil als je iemand die onwel is in stabiele zijligging legt, in plaats van plat op zijn rug. Alle aandacht die je op school aan eerste hulp besteedt, is winst. Met deze speciale dag geven we onze leerlingen een basis mee en wie weet zijn er jongelui die verder willen met EHBO. Dit event is in elk geval een mooie eerste aanzet. Misschien is het ook een idee voor andere scholen.”

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in