Alleen op zee: hoe spalk je zelf je arm?

EHBO voor een zeilmeisje

Inmiddels is ze wereldberoemd en staat ze in de media vermeld als The youngest sailor ever who sailed around the globe. Dit zeilmeisje is de nuchtere Nederlandse Laura Dekker (16 jaar) die tegenwoordig de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft aangenomen. Haar avontuur was niet zonder gevaren. Om zich goed voor te bereiden volgende Laura een speciale cursus EHBO.

Laura Dekker is de afgelopen twee jaar groot in het nieuws geweest doordat instanties verschillend reageerden op haar droom. Uitspraken in het nieuws waren: ‘Laura is te jong’, tot en met ‘Laura is niet voorbereid voor deze reis’. Toch overwon ze deze kritieken door aan alle gestelde criteria van de rechter te voldoen. Uiteindelijk kreeg ze in 2010 van alle wettelijke instanties groen licht voor haar reis. Daarmee startte haar avontuur op 20 januari 2011. Vanuit Sint Maarten begon ze met haar zeilboot Guppy de reis om de wereld.

Laura is een enthousiaste en pittige meid.’ Vertelt Eugène Kuipers, directeur IedereenEHBO. ‘De rechter stelde vast dat Laura eerst een EHBO-diploma in haar bezit moest hebben, voordat ze voor een lange periode de zee op kan. Daarom kwam Laura naar ons toe met de vraag of wij haar hierbij konden helpen. Bij IedereenEHBO heeft zij privéles van ons gekregen, waarbij we goed keken naar de situatie van Laura. De redzaamheid bij anderen, wat juist bij EHBO centraal staat, is niet het belangrijkste voor iemand die een jaar alleen op zee zit. Bij haar staat juist zelfredzaamheid centraal. Bij ons leerde ze om ziektebeelden bij zichzelf te herkennen en daarmee snel te kunnen handelen. Op zee kan je niet direct hulptroepen verwachten wanneer je problemen hebt met je gezondheid. Hoe spalk je bijvoorbeeld op de zee zelf je arm? Om haar hierin meer ervaren te maken hebben wij haar ook een EHBO-cursus aangeboden die ontwikkeld is door Rescue Nederland.’

Tijdens de eendaagse EHBO Rescue cursus heeft Wilfried van Rijswoud haar het nodige bijgebracht over het overleven op een zeilboot. 366 dagen op zee varen en 27.000 mijlen afleggen op zeilboot heeft een goede voorbereiding nodig. Tijdens de training leerde Wilfried Laura alles over verdrinkingen, onderkoeling en reanimatie. ‘Wat Laura moet doen met windkracht 10 op zee leert ze niet direct van ons, zeilervaring heeft ze namelijk al jaren opgedaan op zee. Hoewel ze goed op de hoogte is van alle mogelijke ongevallen die voor kunnen komen op de boot, konden we haar toch vele praktische tips meegeven. Eén van de praktijklessen bestaat uit het behandelen van een botbreuk. Daarbij bind je dekens rond een mogelijke botbreuk goed vast om erger kwaad te voorkomen. Ook behandelen we kleinere incidenten, zoals de behandeling van een beklemde vinger.’ Voor de calamiteiten op het water heeft Laura een gesponsord EHBO-pakket van IedereenEHBO meegekregen. Wilfrieds advies voor alle wereldreizigers is; ‘Ga altijd voorbereid op reis. Een standaard EHBO-uitrusting van de drogist kan vaak niet aan de acute levensbehandelingen in jouw reisomgeving voldoen. Lees je daarom goed in en stem je EHBO-kit op je bestemming af.’

Naast een EHBO-kit bezit een wereldzeiler een complete levensuitrusting. Laura vertelt aan het Algemeen Dagblad: ‘Er kan van alles gebeuren op zee. Maar wat op mijn pad komt los ik zelf op.’ Daarbij is ze goed voorbereid. Op haar boot heeft ze 180 liter drinkwater en 100 liter diesel aan boord. Hoe ziet Guppy eruit met al deze gereedschappen en materialen? ‘Het is eigenlijk gewoon net als een huisje, maar dan wat kleiner. Daarnaast heb ik aan boord ook een radar en AIS systeem. Hierop zie ik waar de schepen varen en als ik op een schip klik zie ik alle details zoals de naam en de snelheid van de schip. Dit systeem geeft ook alarm als er een schip binnen 50 km afstand in aanvaringskoers zit. Ook bezit de boot twee waterdichte shockproof laptops met ingebouwde GPS en navigatiesoftware voor een goede routebepaling op zee.’ Bij een plotselinge elektronische storing weet Laura de route om de wereld te vinden met alle zeekaarten op papier.

Was deze jonge zeilster niet bang voor de stormen en hoge golven op zee? ‘Ik ben goed voorbereid op diverse weersomstandigheden. Bovendien neem ik iedere dag de weerrapporten door met iemand thuis. Als er zwaar weer op komst is, blijf ik in een haven liggen. Je leest wel eens iets over mensen die gek worden in windstiltes. De mensen die dat overkomt zijn vaak racers. Tourzeilers zitten in een heel ander ritme en zullen daar dus veel minder snel last van krijgen. Voor rare dingen in havens ben ik ook niet bang, je zit in een zeilerswereld dus je bent nooit alleen. Het is een hele hechte wereld. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, maar dat kan in Nederland ook. Ik moet op mezelf kunnen vertrouwen, dat doe ik al 14 jaar lang.’

Na 366 dagen voer Laura als jongste solo zeiler op 16 jarige leeftijd op 21 januari 2012 de haven van Sint Maarten binnen. Hierbij wordt ze warm onthaald door haar familie, sponsors en media.

Het hele verhaal lezen over Laura Dekker? Stuur dan een email naar secretariaat@nationalebond.nl en maak kans op 1 van de 2 boeken Mijn Verhaal – Zeilmeisje Laura Dekker, beschikbaar gesteld door IedereenEHBO.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in