Allemaal een beetje kleur bekennen
De huidkleurige pleister bestaat niet, of je nu uit Nederland, Eritrea, Japan of Amerika komt. Wit is niet wit, zwart is niet zwart: huidskleur bestaat uit diverse tonen. Hoog tijd dat we wat kleur bekennen.
Pleisters en verband in ziekenhuizen zijn veelal (echt) wit, om daarmee de kleur van de wond en infectie goed in de gaten te kunnen houden. Vanwege de rode kleur van bloed, dragen medewerkers in een operatiekamer groen. Langdurig kijken naar de wond van een patiënt maakt dat de kleur steeds moeilijker te zien is; rood wordt een beetje minder rood. Wanneer je dan binnen de ruimte kijkt naar wit, zie je groene vlekken aangezien hersenen de kleur rood gaan compenseren. Groen is de tegenovergestelde kleur van rood. Is het beeld te rood, dan stellen de hersenen dit bij naar groen. Doordat je overal om je heen groen zit, zorg je dat de overdosis rood een beetje verzacht wordt. Logisch, toch?
Blauwtje lopen
Been gebroken? Dan kan roze gips in die zes weken een echt fashion statement zijn. Mocht het smurfenvolkje toch een keer door Gargamel en Azrael aangevallen worden, dan kunnen ze het beste het ziekenhuis overslaan en naar een horecagelegenheid gaan. Daar zijn de pleisters namelijk blauw. Deze wettelijke verplichting heeft ermee te maken dat de blauwe kleur beter traceerbaar is, mocht het in het voedsel komen.
Inclusieve samenleving
Maar alle gekheid op een stokje, in een samenleving waar iedereen kan en moet meedoen, zijn echte huidkleurige pleisters een logische stap. In de smeltkroes van culturen bestaat ‘eenduidige huidskleur’ niet. Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) heeft in samenwerking met Koninklijke Utermöhlen daar verandering in gebracht. In Nederlandse drogisterijen zijn nu pleisters in meerdere huidskleuren te koop. Een initiatief met een dubbele functie, want met de opbrengst van de pleisters worden kleinschalige gezondheidszorg projecten in Afrika gefinancierd: Het Grotere Verband. Meer hierover op website: www.nasf.nl. In Amerika al langer beschikbaar, maar heel recent heeft de Britse supermarktketen Tesco meerdere-huidskleuren-pleisters op de markt gebracht onder de noemer ‘about bloody time’. Eindelijk is het besef gekomen dat niet alle Engelsen zo wit zijn als je ze op vakantie tegenkomt.
Oproep
Mogelijk heb je er nooit zo bij stil gestaan en misschien vind je het overdreven, maar… koop die pleisters in zes huidskleuren eens en stop ze in de verbandtas op een evenement. Je hebt vast ook kleurige kinderpleisters met Elsa van Frozen of andere Disneyfiguren in het EHBO-pakket opgenomen. Daar begint al het besef dat we allemaal anders zijn, maar op zoek zijn naar hetzelfde. Zoek voor alle slachtoffers een passende kleur. Huidskleur daargelaten, bloed is rood. EHBO’ers dragen het hart op de goede plaats. Van respect tonen, oprechte belangstelling en aandacht geven gaat iedereen zich beter voelen. Daar kan dan weer geen pleister tegenop.