Als door de bliksem getroffen

In films heeft het vaak een romantische betekenis om door de bliksem te worden getroffen, figuurlijk dan. De realiteit is echter veel schokkender, dat kan natuurfotograaf Ap Bernhart na vertellen. Het gevolg mag een medisch wonder heten.

"Achteraf gezien zijn de waarschuwingen talrijk geweest", steekt Ap Bernhart uit Lelystad van wal. “Op die dag in 2003 was ik met de fotoclub met mijn boot door de weerribben in Overijssel wezen varen om foto's te maken. Het rommelde in de verte en het regende een klein beetje. Na de metalen boot afgemeerd te hebben, wilde ik het toedekken om te voorkomen dat deze eventueel vol zou regenen. Opeens sloeg de bliksem in aan de overkant van het water. Dit trok een heel blauwe streep richting mijn boot en vervolgens vormde er een vuurbol om mijn hand." Daarna weet hij niets meer. Zijn vrouw heeft hem bij de heg gevonden. Op de boerencamping daarbij stond een ambulancechauffeur die zijn leven heeft gered door hem direct te reanimeren. "Toen ik bijkwam in het ziekenhuis had ik een enorm zere hand, pijn in mijn hoofd en hartritmestoornissen." Het overleven van zo'n inslag is al heel bijzonder, maar nu staat hij voor de uitdaging om door te leven met een periodieke blindheid.

Blind
"Ongeveer een maand na het incident verscheen er, toen ik achter de computer zat, een grijze vlek voor mijn ogen. Ik maakte me niet direct zorgen en het trok na een half uur weer weg. Na een paar dagen echter trok het hele blikveld dicht. Het vreemde is dat het na twee weken weer geheel open trok. Sindsdien is dat mijn leven. Het regenererend vermogen van het zenuwstelsel heeft ervoor gezorgd dat ik inmiddels tweeënhalve week van de maand kan zien en anderhalve week helemaal niet."
Het vreemde daarbij was dat er een mate van regelmaat terug is te brengen en kan Ap Bernhart inmiddels voorspellen wanneer het zicht 'dicht' gaat zoals hij dat noemt.

Verschijnselen
Zoekend op internet is de fotograaf in contact gekomen met een groep mensen in Amerika met mensen die zijn getroffen door de bliksem of een hoogspanningsdraad. “Er zijn nog twee mensen met gezichtsproblemen. Eigenlijk hebben allen wel wat overgehouden aan de klap, maar iedereen net wat anders. De meeste hebben chronische pijnen, hartritmestoornissen en verlammingsverschijnselen. Het komt er eigenlijk op neer dat wanneer je wordt getroffen door de bliksem je overlijdt aan een acute hartstilstand. Wat heel treffend is dat je een grotere kans hebt om nogmaals te worden getroffen. Een man in Amerika heeft het acht keer overleefd, de negende keer werd hem fataal.”

Medisch raadsel
De periodieke blindheid stelt de medische wereld voor raadsels. “In tijden dat ik kan zien, is de oogarts van mening dat ik alleen een leesbril nodig heb. De neuroloog ziet wel wat afwijkingen op de scan, maar kan geen duidelijke verklaring geven en officiële diagnose stellen. Ik kan daar natuurlijk niets mee.” Voor de ‘dichte’ dagen is hem aangeraden om braille te gaan leren. Toch valt hij liever terug op audio en de vele boeken en tijdschriften die tegenwoordig in luistervorm te verkrijgen zijn. “De afbeeldingen verzin ik er in mijn hoofd wel bij”, vertelt hij met de nodige zelfspot.

Zijn bedrijf heeft hij moeten opgeven aangezien zakelijke deadlines lastig zijn te halen met zo’n onzekere factor. De fotograaf in hem heeft gezorgd voor een baan bij ontwikkelcentrales voor het retoucheren van oude foto’s. Daarmee heeft hij ervaring opgedaan voor een opdracht van Aviodrome om foto’s (glasnegatieven) vanaf 1920 te digitaliseren en te restaureren. Nu, na zijn pensioen, is hij nog steeds bezig om zijn kennis op het gebied van fotografie op peil te houden. Daarnaast geeft hij lezingen en cursussen.
“Hoewel ik er niets van mee heb gekregen, ben ik direct gereanimeerd. Dat heeft me doen beseffen hoe belangrijk hulpverleners zijn, zowel professionele als de gediplomeerde EHBO’ers. Je gaat anders naar dit soort zaken kijken. Zulke mensen heb je nodig. Een mooi initiatief is ook dat mensen via een app opgeroepen kunnen worden voor een reanimatie met AED.

Respecteer het weer
De 71-jarige Ap Bernhart is niet bang voor onweer geworden, toch wil hij waarschuwen: “Doe niet te nonchalant over het onweergebeuren. Neem het serieus en zoek het niet op. Het uitstapje heeft me veel ellende gebracht. Ik ben nog steeds alive and kicking, maar het was op het randje.”

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in