Angela Konings (54 jaar, Rode Kruis Nijmegen)

“Op bootjes langs afgelegen boerderijen”

Drieëntwintig jaar geleden stapte Angela Konings het EHBO-wereldje in. Ze begon bij het Rode Kruis en volgde daar verschillende opleidingen. Inmiddels heeft ze sinds 2001 een eigen bedrijf in de bedrijfshulpverlening, geeft ze EHBO-lessen en neemt ze examens af. “Ik blijf altijd verbonden met het Rode Kruis. Als ze mijn hulp nodig hebben, dan ben ik er.”

“Ik ben nog altijd lid, maar niet meer zo actief als vroeger. In mijn beginjaren bij het Rode Kruis heb ik verschillende opleidingen gevolgd, waaronder de GHOR en SIGMA opleiding. Ik gaf EHBO-les aan jongeren en ik ben de rampenzorg in gegaan. Wat mij nog het meeste is bijgebleven is de hulpverlening met het hoge water in 1995. We zijn toen een hele week erg druk geweest, onder andere in samenwerking met Rijkswaterstaat. Op bootjes gingen we langs afgelegen boerderijen
in de gemeente Mook Middelaar om zo nodig zorg te verlenen aan de bewoners. Als de toestand kritiek was, haalden we de kinderen op en brachten die onder bij familieleden.”
“Toen ik in 1990 begon, ging ik ook naar evenementen. Dat is leuk, vooral als je er zelf iets mee hebt. Zo vond ik de wandelmarsen altijd leuk maar met karate had ik minder. Maar of het nou heftig of kleinschalig is, hoe dan ook is het zeer leerzaam. Als vrijwilliger bij een EHBO-vereniging verbreed je je kennis doordat je in de praktijk van alles meemaakt. Zo kun je je lol op bij, bijvoorbeeld, motorsport of wielrennen. Bij wielrennen zie je de ene sleutelbeenbreuk na de andere.”

“Naar die evenementen ga ik nu niet meer. Ik heb het jaren gedaan, maar ik heb een groot gezin en ik kreeg het te druk. Nu leid ik mensen op die er naar toe kunnen, dat is nu mijn bijdrage. In ’96 begon een collega voor zichzelf in de bedrijfshulpverlening, dat kwam toen net op gang. Hij vroeg mij om de kaderopleiding te doen en zo werd ik instructeur bij bedrijven. Sinds twaalf jaar heb ik mijn eigen bedrijf. Nu reis ik door het land om te kijken hoe brandbestrijding en veiligheid zijn geregeld binnen bedrijven. Waar onvoldoende EHBO’ers en BHV’ers zijn, geef ik cursussen. Ook geef ik nog lessen bij EHBO-verenigingen. Van mijn twee grootste hobby’s, praten en EHBO, heb ik nu mijn werk kunnen maken.”

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in