Auto te water

Na de vele regenval van afgelopen tijd deed ook de vrieskou haar intrede. Sleetje rijden, schaatsen, sneeuwpoppen maken… veel mensen genieten ervan. Maar af en toe is er toch een reality check dat de omstandigheden levensgevaarlijke toestanden kunnen op leveren. Gelukkig liep het in dit geval goed af.

In Delft raakt namelijk 19 januari een automobiliste met haar voertuig ondersteboven in de gracht. Waarschijnlijk is ze door de gladheid van de weg geraakt.

Zij is gered door een 23-jarige student. Hij zag het ongeluk gebeuren op de eerste verdieping van zijn studentenhuis en rende naar buiten, ondertussen iedereen waarschuwen om mee te gaan. Toen hij zag dat er nog iemand in de auto zat, heeft hij zijn shirt uitgetrokken en in de gracht gesprongen waar voor een deel nog ijs op lag. Met behulp van medestudenten wist hij het raam van de auto te breken en de vrouw in veiligheid te brengen. Een warme douche en kopje thee voor alle betrokkenen verjoeg de kou. Volgens de omstanders heeft het bij elkaar ongeveer twee minuten geduurd om de vrouw op de kant te krijgen.

Onderkoeling

Voor dit specifieke voorbeeld gaan we uit van ‘gewone’ onderkoeling (in plaats van een ernstige). Een onderkoeld iemand heeft een lichaamstemperatuur van 35 graden Celsius. Iemand heef het heel koud en rilt/klappertandt. Zijn huid is bleek, koud en vertoont soms blauwe vlekken. Hij is goed bij bewustzijn. Baby’s kunnen nog niet rillen. Soms zie je een blauwe verkleuring rond de mond.

  • Let op eigen gevaar.
  • Bel 112 of laat bellen.
  • Laat het slachtoffer zo mogelijk een warme, beschutte omgeving opzoeken.
  • Laat het slachtoffer zo nodig natte kleding uitdoen.
  • Voorzie het slachtoffer van dekens (bij voorkeur fleecedekens). Zorg ook dat het hoofd goed is ingepakt, maar laat het gezicht vrij.

De volgende informatie is interessant leesmateriaal om tot je te hebben genomen. Je weet maar nooit of je ooit te water raakt.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in