Ben je al ingeënt tegen tetanus?

Tetanus is een ziekte die nog weinig voorkomt in Nederland dankzij de tetanusspuit of de rijksvaccinatie. Als EHBO’er zijn we getraind alert te zijn op (grotere) wonden die in aanraking zijn geweest met straatvuil. Wat is tetanus eigenlijk en hoe gevaarlijk is het?

Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. De tetanusbacterie komt in het lichaam via een wond waar vuil in is gekomen afkomstig van bijvoorbeeld de straat. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal 3 tot 21 dagen, maar kan zelfs een paar maanden zijn. De bacterie maakt gifstoffen aan die ernstige spierkrampen kunnen veroorzaken. Er treedt spierstijfheid in de kaken op, ook wel kaakkramp genoemd. Iemand kan ook helemaal verkrampen, waardoor het lichaam als een soort hoepel krom trekt. Als complicaties kunnen er botbreuken en hartproblemen ontstaan. Zelfs met een goede behandeling is tetanus nog niet altijd te genezen. Bescherming tegen tetanus kan alleen maar door vaccinatie.

Besmetting
Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Besmetting is alleen mogelijk als iemand een open wond heeft en die wond in contact komt met bijvoorbeeld straatvuil, stof, (paarden)mest of grond. Dit kan ‘direct’ contact zijn met straatvuil, bijvoorbeeld als je op straat gevallen bent en je been aan iets hebt open gehaald, maar ook ‘indirect’ als je gebeten wordt door een beest dat straatvuil in zijn bek heeft. Ook een klein wondje, bijvoorbeeld van een prik aan een doornstruik in de tuin, kan genoeg zijn om tetanus op te lopen.

Beschermd tot 24 jaar
Iemand die tetanus heeft gehad en dit heeft overleefd, is niet beschermd tegen een volgende tetanusinfectie. Er moet in het bloed een bepaald niveau van antistoffen aanwezig zijn om de bacterie direct bij binnenkomst op te ruimen. Dit niveau bereik je alleen door vaccinaties. Over het algemeen wordt aangenomen dat personen tot en met 24 jaar volledig beschermd zijn tegen tetanus mits ze de rijksvaccinaties gehad hebben. Bij personen vanaf 25 jaar geldt dat er een vaccinatie wordt toegepast wanneer er sprake is van een verwonding waarvoor medische zorg wordt gevraagd. Wanneer de laatste enting langer dan 10 jaar geleden was, zal er een anti tetanus serum worden toegediend.

Tetanusvaccinatie wordt sinds 1957 aangeboden aan alle kinderen in Nederland via het Rijksvaccinatieprogramma. Aan reizigers met een verre bestemming worden ook tetanusvaccinaties gegeven. Kinderen worden standaard tegen tetanus ingeënt met DKTP-vaccin en enkele jaren later met het DTP-vaccin, waarbij de ‘T’ dus staat voor tetanus.

Meer informatie:
www.rivm.nl

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in