Blog: Als reanimeren te laat komt

Het is een van de belangrijkste onderdelen van het EHBO-cursus: reanimeren. Wekelijks krijgen zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand.

Veel van ons EHBO’ers krijgen er nooit ‘live’ mee te maken. Geen mensen die voor je voeten op straat in elkaar zakken, maar wel een collega die zich heeft gesneden aan papier. Gelukkig ook maar. Alleen bij het oefenen tijdens de herhalingslessen maak je de ongemakkelijke grap dat je ‘Rescue Anne’ niet meer aan de praat krijgt.

HartslagNu
Met de 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten in Nederland, is de kans behoorlijk groot dat je een keer in actie zult moeten komen. De professionele hulpdiensten kunnen niet altijd op tijd zijn. Om het slachtoffer met een hartstilstand een kans te bieden, zijn er diverse initiatieven voor burgerhulpverlening gestart, HartslagNu bijvoorbeeld.
Zoek het niet op
Ik heb zelf mijn EHBO-diploma gehaald om niet machteloos te hoeven toekijken wanneer er binnen de familie iets zou gebeuren. Maar om je nu proactief aan te melden om te helpen bij reanimatie, daar zette ik voor mijzelf vraagtekens bij. Ik ben zelf meer een goedbedoelende leek, die in noodgevallen de gevolgen voor een slachtoffer probeert te beperken.

Joie de vivre
Mijn moeder van 84 jaar kreeg afgelopen zomer een hartstilstand. Ondanks alle aanwezige professionals en voorzieningen op de Intensive Care Unit, heeft reanimeren niet meer mogen baten. Afgelopen maanden leverde ze fysiek al behoorlijk in, maar nog altijd vol humor (‘ik hou graag mijn bril op in bed, dan zie ik er intelligenter uit’). Er was geen sprake van het plaatsen van een niet-reanimeren-tatoeage op haar borst, ze wilde juist nog zo graag.
Naasten en nabestaanden
Dan merk je zelf dat niet alleen de gereanimeerde aandacht nodig heeft. We vergeten nog wel eens dat het niet alleen om de patiënt of slachtoffer gaat, maar dat er meer getroffenen zijn. In optimale omstandigheden kunnen we als EHBO’ers voorkomen dat ‘naasten’ de zogenaamde ‘nabestaanden’ worden. Als burgerhulpverlener kun je bij je buren binnen een paar seconden op de stoep staan als het nodig mocht zijn. Die secondes zijn van levensbelang. Hoe sneller je met de reanimatie kan starten hoe beter. Als een van de mede-burgerhulpverleners ook nog een AED meebrengt, nóg beter. Mogelijk verzamelt op het adres een groepje mensen die allemaal gereageerd hebben op de oproep via app of sms van HartslagNu. Ga niet direct weg, je kunt al helpen door de naasten bij te staan en water voor ze te halen. Al behouden we maar één mensenleven, dan redden we er gelijk zoveel meer.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in