Blog: Belang van een evaluatierondje EHBO
Vanwege de coronacrisis zijn zo goed als alle evenementen afgeblazen de afgelopen maanden. Bij veel verenigingen is er ook getwijfeld of het starten van de herhalingslessen wel verantwoord zou zijn. Veel hebben besloten om te starten, maar toch ook een behoorlijk aantal heeft de lessen opgeschort. Mijn EHBO-vereniging is inmiddels wel gestart met de eerste les en hoewel het van veel factoren afhangt of dit jaar het vervolg erop komt, blijft de startvraag van de instructeur altijd of er op EHBO-gebied nog ervaringen zijn opgedaan.
De hoofdrol is voor de huis-, tuin- en keukenongelukjes, zeker gezien het leven zich voor een groot deel binnenshuis afspeelde met de zogenoemde intelligente lockdown. Opvallend weinig verhalen over lijm-ongelukken, terwijl je elkaar ongetwijfeld toch wel eens achter het behang zou hebben willen plakken. Maar dat kan ook aan mij liggen.
Veel ongelukken dus in de huiselijke kring. Een van mijn EHBO-leden vertelde over de TGA (Transient Global Amnesia, een voorbijgaand algeheel geheugenverlies) van de partner. De man zag zijn eigen camera liggen, maar herkende deze niet als zodanig. Na enkele seconden begon hij weer te vragen van wie die camera was. Als EHBO’er check je of er sprake is een scheve mond, verwarde spraak of lamme arm. Niets van dit alles. Uiteindelijk verdwenen de klachten met enkele uren weer. Het schijnt voor te kunnen komen bij hoesten, maar ook bij intensief sporten en is niet leeftijdsgebonden.
Als EHBO’er kun je ingezet worden bij evenementen die niet direct in je eigen belevingswereld liggen. Dat maakt het juist zo interessant! Je kunt praktijkervaring opdoen met ‘echte slachtoffers’, contact leggen met professionele hulpverleners en er misschien ook erachter komen waar je beperkingen liggen. In vele sectoren wordt veiligheid op een hoger plan getild. In augustus, op een paardensportevenement kwam een van onze EHBO’ers achter het bestaan van nieuwe caps, maar ook een soort van airbag die je val van een paard opvangt. Gelukkig geen ernstige ongelukken bij zowel mens als paard.
Dan nog een meisje dat was gevallen bij het skeeleren. Ze klaagde over pijn aan de linkerzijde van haar lichaam. Door het huilen en schreeuwen was ze niet aanspreekbaar en uiteindelijk is 112 gebeld. Toen de ambulance kwam, is ze uiteindelijk niet meegenomen, maar door haar ouders naar het ziekenhuis gebracht. Dat het lawaai dat iemand maakt bij een val, wil niet altijd iets zeggen over de ernst van de verwonding. Het is niet voor niets dat men bij triage eerst kijkt naar mensen die niet veel lawaai maken en daarna kijkt naar de schreeuwende slachtoffers.
Nog even een laatste gouden tip. Verwijder behangplaksel van huid, haren en kleding niet door te knippen en ook terpentine is in voorkomende gevallen geen goed idee. Kans is groot dat je bij het EHBO-vragenrondje een hele les kunt vullen en hoe leg je uit dat je buitengesloten wordt tijdens een lockdown?