Blog: Bijt meer van je af
Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen heeft één of meer huisdieren, waaronder 2,9 miljoen katten en 1,7 miljoen honden. In totaal gaat het om 27 miljoen huisdieren en één daarvan is een tropische zangvogel in mijn huis.
Mijn Pietje is geen begenadigd zanger, verder dan een beetje ‘pieten’ komt hij niet. Dan ga je twijfelen of je toch een ‘pop’ in handen geduwd heb gekregen. Door middel van blazen heeft de dierenarts het geslacht kunnen bepalen (google maar even). Het blijkt toch een mannetje te zijn, maar dan met weinig noten op zijn zang. Dat laatste was volgens de dierenarts mijn eigen schuld. Volgens haar is Pietje verwend en krijgt hij te veel voer.
Ik las in de krant dat het aantal huisdieren flink is toegenomen in coronatijd. Nu stap voor stap de coronamaatregelen opgeheven worden, is er weer een stijging te zien van het aantal verwaarloosde of onhandelbare huisdieren die bij de dierenopvang worden aangemeld. De lockdown doet in meerdere opzichten wat met ons. In het meest gunstige geval is Max de labrador verwend geraakt aan je constante aanwezigheid. Ga je terug naar kantoor is de kans groot dat het dier verlatingsangst ontwikkeld en je gaat bijten om te voorkomen dat hij alleen gelaten wordt. Afgezien van de cursus ‘had ik wel een huisdier moeten nemen’, is het goed om nog even in te gaan op bijtwonden.
Is professionele zorg ingeschakeld, dan komen die alleen binnen als de bijter uit de buurt is. Hou daar dus rekening mee en meld het aan de centralist. Spoel de wond met lauw kraanwater als dat voorhanden is, bij grote uitgebreide letsels is het beter om de wond met rust te laten en te bedekken totdat de professionele hulpdiensten arriveren. Een bijtwond kan tot 8 uur later worden gehecht. De arts zal controleren of een tetanusprik nodig is. Bij infectiegevaar zullen antibiotica gegeven worden. Infecties manifesteren zich in lichte (rode) huidverkleuring tot levensbedreigende bloedvergiftiging en mogelijke amputaties van lichaamsdelen. Kattenbeten leiden vaker tot infecties (25 tot 50 procent) ten opzichte van hondenbeten (5 tot 15 procent). Kattenbeten zijn namelijk vaak diepe prikgaatjes waarbij de infectiekans groter is. Het merendeel van de mensen gaan niet naar de dokter met een bijtwond, daar is dus een belangrijke rol weggelegd voor de EHBO’er.
Om nog even terug te komen op Pietje. Hij is op dieet gezet en hapt blijmoedig (hongerig?) in zijn zaadjes. Het zingen gaat inderdaad vooruit, al doet hij dat vooral als de stofzuiger of afzuigkap aan staat. Scrollend door Spotify zijn we beiden enthousiast over het nummer ‘Once Upon a Time in the West’ van Ennio Morricone. Het komt wel goed met ons, Pietje is een blijvertje.