Blog: E-sigaret is veel slechter of gevaarlijker dan gedacht of beweerd

Het is een aangename avond, niet te warm en zeker niet te koud. Er staat geen zuchtje wind. Om mij heen stijgen voortdurend langgerekte witte wolken op. Het lijkt wel of ik in een Turks stoombad ben. Maar niet heus. Ik zit op een Amsterdams terras, omringd door mensen die bijna allemaal ergens aan lurken en een wedstrijdje lijken te doen wie de langste sliert ‘rook’ kan uitblazen. We hebben het over elektronische sigaretten. Het ziet er meelijwekkend uit, zoals iedere verslaving, vind ik.

Naar verluidt zou de rook van die sigaretten niet schadelijk zijn. Niet voor de roker, niet voor de niet-rokers rondom. Om eenieder daarvan te overtuigen werd zelfs, tot grote verontwaardiging van het KWF, in een reclamefilmpje zo’n rookwolk door een moeder in een kinderwagen geblazen.* Maar is die rookwolk onschadelijk? Absoluut niet!

Claims
Er wordt wel gezegd dat de elektronische sigaret of e-sigaret een goed alternatief is voor gewone sigaretten. Die claims van de producenten lijken veelbelovend, zo zou het roken van e-sigaretten even gezond zijn als niet-roken en ook zou de elektronische sigaret geen rokershoestje veroorzaken. De e-sigaret zou veilig zijn, zelfs tijdens de zwangerschap.

In soorten en maten
Er is een enorme sortering aan e-sigaretten. Sommige lijken op gewone sigaretten, andere doen daar helemaal niet aan denken met hun felle kleurtjes en versierselen. Er zijn e-sigaretten voor eenmalig gebruik en e-sigaretten die nagevuld kunnen worden. Een e-sigaret is gevuld met vloeistof die in het apparaatje verdampt wordt. Er is dus geen sprake van verbranding zoals bij gewone sigaretten. Ook de vloeistof is in vele verschillende soorten verkrijgbaar. Met verschillende gehaltes aan nicotine, zonder nicotine en met vele verschillende smaakjes zoals aardbei, banaan en zelfs cola. De e-sigaret is niet alleen bedoeld voor rokers die op zoek zijn naar een alternatief. Met de vrolijke kleurtjes en de smaakjes is de marketing duidelijk ook op jongeren gericht. Helaas met succes.
Schadelijke stoffen
De vloeistof waarmee een e-sigaret gevuld is, bevat meestal nicotine. Dit maakt de e-sigaret net zo verslavend als gewone sigaretten, de nicotine heeft dezelfde uitwerking op hersenen en lichaam. Bij zwangerschap zal nicotine via de bloedbaan ook in het lichaam van de baby terechtkomen, het kindje rookt mee. Het roken van een e-sigaret tijdens de zwangerschap is dan ook uitgesproken slecht.
De vloeistoffen zonder nicotine bevatten ook schadelijke stoffen. Eén van de hoofdingrediënten is propyleenglycol, een stof die irritaties aan de luchtwegen veroorzaakt. Daarnaast bevat de vloeistof glycerol, een stof waar de luchtwegen niet van houden en dus geïrriteerd raken. En formaldehyde, een kankerverwekkende stof. De claims die door producenten gemaakt worden zijn aldus niet alleen rooskleurig, maar vooral bezijden de waarheid. Met het roken van e-sigaretten worden ernstige gezondheidsrisico’s genomen. Helaas worden ze in de warenwet niet als tabak gezien, waardoor er geen strenge regulering is. Er is geen specifieke regelgeving voor productie, kwaliteit en reclame. Dat moet en zal veranderen.

Concentraties
Het roken van een e-sigaret lijkt heel veel op het roken van een gewone sigaret. De hoeveelheid nicotine zou met behulp van een e-sigaret kunnen worden afgebouwd, alhoewel de aangegeven concentraties op de verpakkingen niet altijd overeenkomen met wat er aan nicotine is toegevoegd. Het is zelfs voorgekomen dat een volgens de verpakking nicotinevrije vloeistof toch nicotine bevatte. Nicotinepleisters of -kauwgom zijn daarom een beter alternatief om van het roken af te komen.
De gewoonte van het roken wordt met een e-sigaret niet doorbroken, deze blijft zo goed als ongewijzigd. En dat kan dan weer een terugval naar het roken van klassieke sigaretten, sigaren of pijp tot gevolg hebben.

EHBO
Als EHBO-er zul je nauwelijks met de schadelijke gevolgen van de e-sigaret te maken hebben, behalve dat het wel is voorgekomen dat een e-sigaret in de mond ontplofte met als gevolg schade aan de kaak, een aantal tanden weg en een flink gat in het gehemelte. Dan is er werk aan de winkel met eerste hulpverlening en is het zaak om de ongelukkige roker zo snel mogelijk in een ziekenhuis te krijgen. Ook kan een e-roker overvallen worden door hevige pijn in de borst of het ophoesten van bloed. Dan is er een ernstig probleem met de longen en dat betekent wederom: ziekenhuis. Een ontploffing van een e-sigaret met dodelijk afloop heeft zich ook al meerdere keren voorgedaan.

RIVM
Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft tamelijk veel onderzoek naar de e-sigaret gedaan. Uit die onderzoeken blijkt dat, hoewel de e-sigaret minder ongezond is dan tabakssigaretten, de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden bevat in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ) oordeelt naar aanleiding van het onderzoek dat elektronische sigaretten – zowel met als zonder nicotine – zo onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken.

Trimbos-instituut
Dit standpunt onderschrijft arts-epidemioloog Esther Croes, verbonden aan het Trimbos-instituut in het tv-programma Tros Radar: “Er liggen nu minstens 800 mensen in het ziekenhuis met ernstige longklachten, allemaal hebben ze e-sigaretten gerookt en zeventig procent rookte e-sigaretten waar THC in zat, de belangrijkste werkzame stof in hasj.”
Wat mij betreft mogen ze jaarlijks de Stopobermaand met een jaar verlengen.

*Lees het volledige artikel op: https://www.trouw.nl/nieuws/kwf-hekelt-nieuwe-rookreclame-op-tv~b7b11a49/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in