Blog: Eten is levensgevaarlijk

Het woord kaaskop dragen wij Nederlanders als een geuzennaam. Wie is er niet opgegroeid met een ‘bammetje’ met kaas? Hoe gevaarlijk kaas is, daar ben ik heel recent pas achter gekomen.

Het nuttige met het aangename verenigen, dat doen we met eten. Er kan echter ook van alles misgaan tijdens het eten, waarbij de EHBO’er in actie moet komen. Denk aan allergieën (een anafylactische reactie is zéér ernstig), verslikken, stikken en (acute) voedselintolerantie. Een visgraat in de keel is vervelend maar doorgaans niet fataal. Een grote hap biefstuk in de luchtweg daarentegen wel, maar gelukkig heeft dokter Heimlich een greep ontwikkeld die al veel mensen het leven heeft gered.

Heeft u toevallig al eens die filmpjes bekeken waar mensen worden uitgenodigd om een peper te eten? Vooral de heetste peper ter wereld, Carolina Reaper, boekt gegarandeerd resultaat om eventuele aspiraties als vuurspuwende draak waar te maken. Bij mij resulteert het eigenlijk vooral in verbazing om deze idioterie.

Toch ging ik recent met een aantal collega’s eten bij een Thais restaurant. Doe maar lekker pittig, riep mijn collega. We hadden al gewaarschuwd moeten zijn toen de ober ons meewarig aankeek. Het eten was lekker, maar door de saus verschenen al snel de eerste zweetdruppeltjes op het voorhoofd. De behoefte aan koud water om te blussen was groot, maar de ervaren ober bracht ons een glas melk. Het blijkt dat er in melk een kaasachtige stof zit, die zich aan de olie van de peper bindt en erger voorkomt.

Bij het bereiden van eten kan ook van alles misgaan. Zeker als je zo’n keukenprinses bent als ik. Mijn lasagne is onovertroffen, maar dat is het dan ook wel. Branden, snijden, klemmen … noem maar op. Het is ook genetisch bepaald vermoed ik. Onlangs moest ik mijn EHBO-kennis aanwenden om mijn moeder te verbinden. Ze had het plastic van de kaas af willen halen met een kaasschaaf. Ze schoot uit en een ontvelde daarmee het vingerkootje van haar wijsvinger. Vanwege de bloedverdunners bleef het bloeden en de wond ging niet dicht. Toch maar even de huisarts geraadpleegd. Hij gaf als tip om bij een wond aan een vingerkootje, de vinger ernaast ook mee te verbinden. Dit voorkomt het buigen van de vingers, waardoor de wond rust krijgt en de huid kan herstellen. Zo leer je iedere dag weer wat en heb je daar ook kaas van gegeten. Eet smakelijk (en voorzichtig).

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in