Blog: nieuw is niet altijd beter

Met de reanimatieregels volgens dertig borstcompressies en twee keer beademen heb ik in 2000 mijn EHBO-diploma gehaald. Op een of andere manier is dat beter blijven hangen dan het later geleerde. Misschien een leeftijd-dingetje. Gelukkig zijn daar de herhalingslessen of beter gezegd de opfriscursussen voor in het leven geroepen.

Het is apart om te merken dat oude technieken weer terugkomen in het lespakket. Zo ken ik het tourniquet van oude oorlogsfilms of op plaatsen waar de medische wetenschap is blijven steken bij dichtschroeien of afhakken. Hoewel het aanleggen ervan volgens de website van Het Oranje Kruis (februari 2018) nog niet onder de reguliere Eerste Hulp valt, hebben we tijdens de meest recente herhalingslessen de handeling wel weer geleerd. De Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp (NREH) staat het toe dat de eerstehulpverlener dit leert met goedgekeurde (dus géén geïmproviseerde) tourniquets. “Het meest effectief wat betreft hevig bloedverlies is als iedereen onmiddellijk druk op een bloedende wond geeft. Dat heeft dan ook de nadruk in de basis Eerste Hulp.”

Inburgering
Als we het hebben over een levensreddend apparaat, mogen we de AED op nummer 1 zetten in de eerstehulpverlening. Die term is inmiddels in heel Nederland wel ingeburgerd. Dat brengt mij op de Heimlichmanoeuvre. Iedereen in de wereld legt de link ‘verslikken’ en ‘Heimlich’, of je nu wel of niet fan was van Baywatch. Ik weet niet of er een relatie is tussen het overlijden van Henry Heimlich in 2016 en het voortaan praten over ‘buikstoten’, maar ik vind dat we het gewoon de Heimlichgreep moeten blijven noemen. Ik heb een tijdje in de bouwsector gewerkt waar na dagenlang vergaderen de term ‘hemelwaterafvoer’ werd gekozen. Je kunt een term verzinnen die de lading dekt, maar uiteindelijk heeft iedereen het over een dakgoot.

Dokter Buikstoot
Een van de leden van ‘mijn’ EHBO-vereniging heeft dit jaar al 50 jaar haar diploma. Op 70-jarige leeftijd gaat ze nog altijd vlot op de knieën om ‘Annie’ leven in te blazen. Dat is misschien wel een generatie-dingetje. EHBO blijft een leven lang nieuwe dingen leren. Oud is meestal niet fout, maar door voortschrijdend inzicht kan het verbeterd worden. Even terug naar Heimlich. Ik hou deze naam nog een hele tijd in ere. Zeker sinds een goede vriendin van mij bijna in een brok biefstuk stikte. Ze kan het navertellen…. Een beetje door mij, maar vooral door de techniek van dokter Heimlich. Lang leve Heimlich!

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in