Blog: Ode aan Fred

Nu het vaccinatieprogramma op stoom lijkt te komen, kunnen we voorzichtig vooruit gaan kijken. Kunnen we gewoon weer terug naar het ‘oude normaal’? Maar willen we dat eigenlijk wel?

Veel kan nu even niet. Stiekem vind ik een aantal gevolgen van de anderhalvemetersamenleving wel fijn. Duidelijkheid over het schudden van handen (gewoon niet doen), het drie-kussen-ter-begroeting en het drie-kussen-bij-afscheid (gewoon niet doen), handen wassen na wc-bezoek (gewoon wel doen). De coronakilo’s zijn minder fijn. Meer wandelen heeft dit nog niet verholpen. Komt ook doordat mijn wandelmaat en ik de stappentellers naast elkaar leggen onder het genot van een stukje appeltaart.

Boos, bozer, boost
Een jaar geleden dacht je bij iemand met een mondkapje aan een verdwaalde toerist. Inmiddels steken we de straat over als je iemand tegenkomt op dezelfde stoep. Het virus heeft zijn weerslag op zowel medisch, maatschappelijk als economisch vlak. Je hoeft de tv maar aan te zetten en de voor- en tegenstanders van de maatregelen wrijven elkaar feiten onder de neus (misschien in dit verband niet handig zo te noemen) en in het ergste geval zelfs onlusten. Als we niet oppassen worden en blijven we allemaal boos en gefrustreerd, daar maak ik me soms ook schuldig aan. Maar dan is er ook……Fred. Hij toverde een lach en een traan op vele gezichten met zijn spontane actie.

Puur, puurder, puurst
Wie is Fred zult u misschien zeggen. Typ in Google eens ‘Fred Hugo de Jonge’ in. Dan ziet u het vast wel (weer). Fred is niet van de anderhalve meter. Na een paar maanden van lockdown in de instelling waar Fred woont, is er licht aan het eind van de tunnel. Licht dat het vaccin heet. Een vaccin dat de wereld van Fred weer wat groter zal maken, waarbij hij ook weer familie, vrienden en begeleiding kan knuffelen. Fred kreeg in januari zijn eerste prik in aanwezigheid van demissionair minister Hugo de Jonge. Een minister die in de ogen van Fred er persoonlijk voor gaat zorgen dat de wereld van Fred groter gaat worden. Fred geeft hem daarvoor een grote knuffel, waarbij die anderhalve meter even is vergeten. Gelukkig weet De Jonge dit op waarde te schatten en beantwoordt deze omhelzing, tegen alle protocollen in.

Fred behoort tot een kwetsbare doelgroep. Regelmatig wordt de oproep gedaan om deze af te schermen, zodat een deel van de maatregelen opgeheven kan worden. Kwaliteit van leven moet bij iedereen hoog in het vaandel staan, kwetsbaar of niet. Fred staat voor mij voor het feit dat we allemaal worstelen met het virus. Fred is puur in zijn reactie, geen verborgen agenda, geen gemor in de zijlijn. Wees na de pandemie meer als Fred. De wereld zal er in ‘post-coronatijd’ weer een beetje zachter door worden. Ik bevind me daarvoor in ieder geval in goed gezelschap.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in