Blog: tien eye-openers in de Eerstehulpverlening

Tot ‘EHBO’er van het jaar’ zal ik niet worden benoemd, ik ben zelf de eerste om dat toe te geven. Een goedbedoelende leek, dat wel. Ook heb ik (afkloppen) nooit iemand anders te hoeven reanimeren dan ‘Annie’, maar wel wat verbandjes aangelegd. Aandacht en geruststellingen werken vaak beter dan pleisters.

Van professionele hulpverlening en andere EHBO’ers heb ik veel geleerd afgelopen jaren en daaruit heb ik een lijst van tien punten opgesteld die mij zijn bijgebleven, dus bovenop de ‘basiskennis’ uit het Oranje Kruis boekwerk.

1. Brandwonden doen zeer, dat weet iedereen. Toch is het bij slachtoffers belangrijk om niet te zeggen: ‘Dat zal wel zeer doen.’ Deze moet de pijn zelf aangeven. Empathie is goed, meelijden niet.

2. Het gezicht van reanimatiepop ‘Annie’ is gebaseerd op het dodenmasker van een onbekende jonge vrouw die aan het einde van de jaren 1880 verdronk in de rivier de Seine.

3. Vrouwen herkennen hun eigen klachten slechter als hartklachten en kunnen daardoor een hulpverlener op het verkeerde spoor zetten door aan te geven dat de klachten waarschijnlijk door stress zullen komen.

4. De tijd dat de EHBO-post bij een evenement wordt beloond met een lunchpakket, een Snicker en een bedrag voor de clubkas moet voorbij zijn. Daarvan kun je geen batterij voor de AED kopen, extra trainingsmateriaal of nieuwe EHBO-kleding. Het is ook een diskwalificatie van eigen kunnen.

5. Als een deelnemer aan de Vierdaagse klaagt over hoofdpijn, misselijkheid en een gevoel van algehele malaise dan kan dat afgedaan worden met een opmerking over het warme weer en het advies om vooral meer te drinken. Maar door lopers juist aan te moedigen om de zouten in het lichaam aan te vullen, is men veel effectiever bezig.

6. Kattenbeten leiden vaker tot infecties (25 tot 50 procent) ten opzichte van hondenbeten (5 tot 15 procent). Kattenbeten zijn namelijk vaak diepe prikgaatjes waarbij de infectie kans groter is.

7. Als iets pijn gaat doen, of prikt wees daar dan eerlijk over richting het kind. Wanneer je het kind pijn doet, terwijl je zegt dat het geen pijn zal doen, verliest het kind zijn vertrouwen in de hulpverlener en laat hij geen verdere behandeling toe.

8. Steek bij een epileptische aanval geen stokje tussen de tanden van het slachtoffer. Zoals een neuroloog eens tegen mij zei: ‘Een tong kunnen we hechten, maar wanneer de tanden afbreken is dat onomkeerbaar.’

9. Iemand in een rolstoel is niet altijd compleet verlamd, overleg met deze persoon of het mogelijk is om een aantal stappen te zetten in geval van nood.

En deze is dan voor speciale gevallen, maar wil ik u niet onthouden:

10. Defibrilleren en een hartmassage in een ruimte zonder zwaartekracht kun je uitvoeren door bijvoorbeeld je voeten tegen het plafond te plaatsen zodat je je zo af kunt zetten.

Doe er uw voordeel mee. Doe ik ook nog steeds!

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in