Dag van de EHBO, een dag vol verbinding

In Klazienaveen is op 23 september 2017 de ‘Dag van de EHBO’ gehouden. Ongeveer honderd deelnemers hebben de informatiemarkt bezocht die dag, maar konden ook een lezing volgen over de onderlinge communicatie van eerstehulpverleners en een workshop over social media.

Tijdens de ledenvergadering van de Nationale Bond EHBO heeft Mini Koek – als bestuurslid en instructrice bij EHBO Vereniging Barger Oosterveld – een oproep gedaan om diverse organisaties die zowel actief als preventief met eerste hulp bezig zijn, meer samen te laten werken. Denk daarbij aan koepelorganisaties – naast de Nationale Bond EHBO – aan de Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp (KNV EHBO), EHBO Nederland, EHBO Limburg en EHBO Noord-Brabant.

In het Noordoosten van Nederland zijn flinke stappen gemaakt. Mini Koek: “Dat is eigenlijk helemaal geen bewuste keuze geweest. Alle EHBO-verenigingen zijn namelijk allemaal, stuk voor stuk, opgericht om de medemens eerste hulp te bieden. Dat is wat ons allemaal bindt.” De samenwerking heeft geleid tot de eerste, gezamenlijk georganiseerde ‘Dag van de EHBO’ in Klazienaveen.

Informatiemarkt
Het evenement is bedoeld als een informatieve middag voor alle leden van zowel de Nationale Bond EHBO, de KNV EHBO als overige belangstellenden. Op de informatiemarkt presenteerden zich organisaties als Diabetesfonds, Hartstichting, Nierstichting, Bloedbank Sanquin, LOTUS, Slachtofferhulp en verzekeringsmaatschappij Univé. Ook EHBO-verzamelaar Albert Stevens was daarbij aanwezig. En er was aandacht voor de cursus ‘auto te water’ en de ‘first responder’ cursus.
Lezing
Overdracht heeft aandacht nodig binnen de (professionele) hulpverlening. De lezing van huisarts Tjitte Verbeek van Buuren, zelf regelmatig betrokken bij grootschalige evenementen, besteedde aandacht aan de informatieoverdracht van EHBO’ers, naar de huisartsenpost, meldkamer, ambulancedienst, maar ook de communicatie tussen de professionele hulpverleners onderling. Hiervoor is in Amerika een protocol opgesteld, SBAR genaamd (Situation, Background, Assessment, Recommendation), dat naar de Nederlandse situatie is vertaald. Belangrijk hierbij is de gestructureerde wijze waarop informatie wordt verzameld over de toestand van het slachtoffer. De lezing werd afgesloten met video’s die tonen hoe het achter de schermen gaat bij de huisartsenpost, meldkamer en de onderlinge afstemming.
Workshop
Mr. Marieke van der Valk vertelde over de verschillende soorten social media. Niet alleen hoe verenigingen dit kunnen gebruiken om zichzelf te profileren, maar ook wat je wel en niet op social media mag plaatsen.

Voor iedereen
“Wij hebben iedereen een leuke en leerzame dag willen bieden, een dag vol ‘verbinding’. Het motto is dat ‘iedereen eerste hulp kan leren’, en dat eigenlijk ook zou moeten doen. Want niet alleen kunnen we het leren, we kunnen het ook allemaal plotseling eens nodig hebben”, aldus Mini Koek.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in