De grote EHBO buitenoefening

“Het initiatief voor een grote EHBO buitenoefening is vier jaar geleden ontstaan binnen onze EHBO-vereniging Ewijk-Winssen met als doel om samenwerking te zoeken met andere EHBO-hulpverleners in de regio. Dat zijn het Rode Kruis van de afdelingen Beuningen en Wijchen, EHBO-vereniging ‘Bergharen, Hernen, Leur’ en de EHBO-vereniging ‘Noord-Zuid’ uit Puiflijk. Dit jaar deed ook de EHBO-vereniging ‘Beuningen-Weurt’ mee. Wij hadden toentertijd bedacht om hetgeen dat we allemaal binnen oefenen, dit een keer een middag in een reële situatie buiten na te willen spelen met een aantal zogenaamde slachtoffers. Daarvoor hebben we LOTUS (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers red.) uitgenodigd.

Iets groots in petto
Dit jaar was de vierde keer dat we de grote EHBO buitenoefening organiseerden. De betrokkenen zijn dus behalve die verenigingen, de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) en de brandweer locatie Maasbommel en de Reddingsbrigade uit Tiel om ook ‘slachtoffers’ uit het water te redden. Voor komend jaar proberen we ook de politie erbij te betrekken, omdat we iets groots in petto hebben. We willen een groot evenement organiseren bij De Groene Heuvels in Ewijk, waar dan iets ernstigs gebeurt of iets fout gaat. Alles moet ontruimd worden, vandaar dat we ook de politie erbij willen betrekken, die dat op zich wil nemen. Daarbij willen we dat degenen die tot nu toe steeds hulp hebben verleend, dus de leden van de EHBO-verenigingen, zelf slachtoffers zijn op het evenement, samen met de mensen van LOTUS. Dat combineren we dan met het Noodhulpteam van het Rode Kruis van Gelderland-Zuid. Dus we gaan de grote EHBO buitenoefening nog breder trekken.
Buitenoefening
Dit jaar waren we met de grote EHBO buitenoefening bij stoomgemaal De Tuut in Appeltern, die 100 jaar bestond. Ons evenement hebben we daaraan vastgeknoopt. Omdat De Tuut 100 jaar bestond, kregen we met z’n allen een rondleiding en tijdens die rondleiding ging er natuurlijk wat fout. De boel moest ontruimd worden. De BHV’ers van het stoomgemaal en van het restaurant konden gelijk laten zien wat ze konden. En even later kwam de brandweer eraan om te blussen en om de slachtoffers eruit te halen. Wel zo geregisseerd dat ze niet al onze LOTUS-mensen al naar buiten sleepten, maar alleen de mensen die wij als zodanig als slachtoffers hadden aangeduid. De brandweer verklaarde op een gegeven moment dat alles weer veilig was en dat we weer naar binnen konden gaan. Dan blijkt in onze oefening dat er nog een paar slachtoffers achtergebleven waren op zes verschillende plekken (wat dan weer niet realistisch is, want alle slachtoffers zijn in een echte situatie uit het gebouw). De EHBO-oefening kon van start gaan.

Laten zien wat je kunt
Het doel van de EHBO buitenoefening is om elkaar te laten zien wat je kunt: het verlenen van effectieve, adequate eerste hulp. Het maakt dus niet uit of je nou een EHBO-diploma van het Oranje Kruis of van het Rode Kruis hebt, in principe heb je allemaal dezelfde dingen geleerd die je kunt toepassen. Een ander doel is dat je wat van elkaar kunt leren. Er is geen wedstrijdelement tussen de verschillende verenigingen, maar die is er wel tussen de verschillende groepen. De leden van de deelnemende organisaties hebben we namelijk gemixt tijdens het evenement. Die groepen gaan een circuitje langs met meestal zes plekken waar iets aan de hand is en waar een LOTUS slachtoffer is. Daar is ook een instructeur die waarneemt, beoordeelt en becommentarieert en hij kent punten toe. Er zit ook steeds een theoriegedeelte in.
Prestatie neerzetten
Aan het einde van het evenement krijgt de groep die als beste heeft gepresteerd een prijs. Het is dus niet zo dat de ene vereniging kan zeggen ‘goh, we hebben het veel beter gedaan dan de andere’. Het is veel meer iets in de trend van ‘een mix van verschillende clubs en we hebben samen een prestatie neergezet’”, aldus Lee Dado.

Brandweer en reddingsbrigade
De grote EHBO buitenoefening is openbaar voor publiek. Er is elk jaar een spectaculaire oefening van de brandweer en de reddingsbrigade te zien. De volgende buitenoefening staat gepland in mei 2019 bij de Groene Heuvels in Ewijk. Meer informatie is te zijner tijd te vinden op: www.ehbo-vereniging-ewijk-winssen.nl.

“Een keer had iemand tijdens EHBO buitenoefening op het circuit een handgranaat (nep) gevonden. Hij realiseerde zich niet dat die granaat misschien gevaarlijker was dan het letsel van het slachtoffer. De hulpverlener ging met die handgranaat in de buurt het slachtoffer verzorgen. Een groepje hulpverleners moet bij een slachtoffer gaan handelen naar wat ze aantreffen. Het was een leerpunt tijdens de oefening dat ze zich niet realiseerden dat ze zichzelf in groot gevaar hebben gebracht door in het bijzijn van een handgranaat eerste hulp te gaan verlenen. Al dit soort kwesties worden geëvalueerd. Het is de bedoeling dat elke vereniging na afloop alle scenario’s nog een keer doorloopt op de stations met slachtoffers die we hebben ingericht.”
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in