De jeugd heeft de toekomst

Leren in de taal van de jeugd. EHBO BergOss is een jonge, vooruitstrevende vereniging die jongeren met veel plezier opleidt.

Astrid Kerkhof is de trotse voorzitter van EHBO BergOss en naar eigen zeggen vooral begeleider van een enthousiaste groep jongeren. In 2015 is na het vergeefs zoeken van aansluiting bij anderen, EHBO BergOss opgericht. “We merkten dat de belevingswereld van onze jonge leden niet aansloot bij andere verenigingen, maar ook uitten zij twijfels bij de inzet van deze gediplomeerde jongere hulpverleners bij evenementen. We hadden toen bij de pakken neer kunnen gaan zitten, maar wij vinden het heel belangrijk dat iedereen, van welke leeftijd dan ook, eerste hulp moet kunnen verlenen. Jongeren willen echt wel iemand helpen, maar zijn vaak onzeker.” Inmiddels zijn er 36 gediplomeerden in de leeftijd van dertien tot en met vijftig jaar.

Respect
“Wij hopen door onze vereniging jongeren op te leiden als zelfverzekerde eerstehulpverleners. In de praktijk merken de jongste leden vaak op dat zij heel veel moeite hebben om gerespecteerd te worden als hulpverlener. Wij besteden hier veel aandacht aan tijdens de bijeenkomsten. Je ziet jongeren echt sterker worden door hierin te oefenen. Respect voor de ander is hierin het toverwoord. Dit is een van de redenen waarom wij dit jaar de inspiratieprijs 2017 van Het Oranje Kruis hebben gewonnen en waar we zeer verguld mee zijn.”
Inmiddels zijn er afgelopen jaar instructeurs van andere verenigingen een kijkje komen nemen om een indruk te krijgen van de groep. “Zij waren allen lovend over het niveau van de leden en hun enthousiasme. Ook geven zij aan deze opzet met jongeren mee te nemen naar hun eigen vereniging en organisaties.”

Hulp bij evenementen
Astrid: “Wij zetten onze hulp graag aan bij evenementen, maar daarbij kijken we heel kritisch naar de aard van de inzet.” De afgelopen drie jaren verzorgden de jongeren de EHBO-post op het Midzomerfestijn, de jaarlijkse Santa Run en de familiedag Spierings Kranen, alle drie in Oss. Voor het eerst hebben we ook op beide avonden een de EHBO-post op het Hoessenboschfestival in Berghem bemand, na vorig jaar al de kindermiddag te hebben verzorgd. Dit jaar hebben onze jongeren een afgeleide versie EHBDU van Drank en Drugstraining die door Novadic Kentron verzorgd is, gevolgd. Alle inzet wordt gecommuniceerd met de ouders van de minderjarige kinderen.”

Manier van lesgeven
Afgezien van aangepaste lestijden, geeft Astrid een aantal tips om de EHBO-lessen interessanter te maken voor jongeren: “Betrek de jongeren zèlf zo veel mogelijk bij de lessen door ze te vragen een onderwerp te presenteren en elkaar te informeren. We maken de lessen praktisch, levendig en haken direct in op vragen die er zijn. Daarnaast maken we gebruik van de kwaliteiten van de groep, denk bijvoorbeeld aan iemand die bij de reddingsbrigade zit, deze kan prima een les geven over drenkelingen. Maak gebruik van de social media en beschikbare apps als Kahoot! aangezien dit aansluit bij de beleving van de jongeren. Samenwerken met externe organisaties doen we ook. Zo komen er binnenkort twee studenten toegepaste psychologie een les verzorgen met als thema ‘wat doe je als je een niet-reanimeren penning ziet?’ Deze stagiaires mogen onze jongeren gebruiken voor hun verplichte stage en onze jongeren/leden worden op een professionele wijze hierin begeleid, een win-win situatie.
Verzorg naast EHBO-lessen ook andere bijeenkomsten, zodat de leden elkaar op een andere manier leren kennen. Wij hebben dit jaar bijvoorbeeld afgesloten met een barbecue en een avondspel ‘de jongens tegen de meiden’.”

Hoog niveau
Ruim twintig MAS leerlingen (maatschappelijke stage) hebben zich aangemeld voor een (introductie)cursus van EHBO. Samen met de reeds aangemelde cursisten hebben een aantal van hen in april 2017 hun EHBO-diploma behaald. Daarnaast hebben nog eens acht jongeren (onder wie zes scoutingleidingleden Berghem) hun EHBO-diploma gehaald. Het slagingspercentage van deze begeleidster en betrokken instructeurs ligt op honderd procent.

Toekomst
“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Jongeren willen echt wel, maar zorg wel voor een gezellige en uitdagende groep waar zij vriendschappen kunnen sluiten. Zorg voor een veilige omgeving waarin iedereen wordt gerespecteerd en waar geen verschil wordt gemaakt. Luister naar wat jongeren willen en kunnen. Mijn ervaring is dat wanneer jongeren niet ‘moeten’ maar ‘mogen’, zij sneller geneigd zijn om zich in te zetten voor het goede doel”, zegt Astrid Kerkhof van EHBO BergOss tot slot.

Inspiratieprijs Oranje Kruis EHBO BergOss heeft de EHBO Inspiratieprijs 2017 gewonnen. Deze prijs is een initiatief van het Oranje Kruis die daarmee aandacht wil geven aan een persoon of organisatie die afgelopen jaar inspirerend is geweest op het gebied van EHBO. Door deze persoon of organisatie in het zonnetje te zetten, wil Het Oranje Kruis ook anderen stimuleren om op een innovatieve manier bezig te zijn met EHBO. Volgens de jury weet de vereniging op unieke wijze de jeugd te enthousiasmeren voor EHBO.
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in