De neuzen in dezelfde richting bij baby-reanimatie
De meeste baby’s komen gelukkig gezond ter wereld en meestal is ingrijpen rond de bevalling niet nodig. “Maar áls een kindje zuurstoftekort blijkt te hebben, moet je goed weten wat te doen”, zegt kinderarts Stefan van Dorth van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Hier werd eind 2012 een intensieve cursus babyreanimatie gegeven om alle betrokkenen rond geboortezorg nog beter voor te bereiden op noodsituaties.
“Je zou daaruit kunnen afleiden dat die voorbereiding tot dusver onvoldoende zou zijn”, zegt Van Dorth. “Maar dat is allerminst het geval. In ons ziekenhuis wordt regelmatig geoefend door kinderartsen, verpleegkundigen en verloskundigen om de kennis en vaardigheid up to date te houden. Als instructeur bij de Stichting Spoedeisende Hulp bij Kinderen weet ik dat in alle Nederlandse ziekenhuizen veel aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. In principe is er altijd een geschoold hulpverlener bij een bevalling aanwezig.”
Meerwaarde
Met de intensieve cursus speelt Tjongerschans in op de toenemende vraag om in het ziekenhuis te bevallen. “Het bijzondere van deze training was dat alle betrokkenen sámen hebben kunnen oefenen. Dus niet alleen kinderartsen en verpleegkundigen maar ook gynaecologen, tweede lijns-verloskundigen en anesthesisten – in totaal 24 mensen. Dat ‘gezamenlijk oefenen’ geeft meerwaarde. Je raakt nóg beter op elkaar ingespeeld.”
Een team van negen instructeurs van de Stichting Spoedeisend Hulp bij Kinderen gaf toelichting bij de theorie waarna er ruim de tijd was voor praktische oefening en het uitwisselen van ervaringen. “We gingen aan de slag met zuurstofmaskers, ballonnen en het geven van thoraxcompressies (hartmassages, red.). Bij pasgeborenen komt een echte reanimatie gelukkig niet veel voor. Het gaat eerder om het ondersteunen en het ontplooien van de longen. Als je goed op de hoogte bent van alle te nemen stappen en je handelt direct op de juiste manier dan lost het probleem zich vaak vanzelf op.”
Aanrader
Door deze intensieve cursus is alle kennis weer even aangescherpt. Een extraatje naast de reguliere trainingen om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en zeker voor herhaling vatbaar. De reacties waren zonder uitzondering positief, zo meldt Van Dorth. “De anesthesisten bijvoorbeeld hebben vooral met volwassen patiënten te maken en de nuances bij baby’s liggen duidelijk anders. Ook bij alle anderen merkte ik enthousiasme.” Een aanrader voor andere ziekenhuizen? “Zeker. Door een hele dag gezamenlijk gefocust te zijn op dit onderwerp kun je met nog meer zelfvertrouwen alle reanimatietechnieken toepassen.”