De plannen lopen tot de startlijn
Handboek voor EK Veldrijden
Zaterdag 7 november 2015 vindt in Huijbergen het EK Veldrijden plaats. De gemeente Woensdrecht (waartoe Huijbergen behoort) heeft zichzelf uitgeroepen tot wielergemeente van Nederland en aangezien ze ook huisvesting biedt aan het WK is de titel niet geheel onterecht.
Door de natuurlijke zandheuvels is het parcours in Huijbergen zwaar. Dit geeft meteen de uitdaging aan waarvoor de EHBO’ers zich gesteld zien, vertelt Bert Verlaan, voorzitter van EHBO-vereniging Huijbergen. “De hoogteverschillen maken het lastig om het gebied te overzien. Daardoor moeten we veel meer mensen inzetten.”
Draaiboek
Het Wielercomité Huijbergen (WCH) organiseert het Europees Kampioenschap Veldrijden voor de tweede maal. Het grote verschil met de 2006-editie is dat er naast junioren, dames en beloften ook profrenners deelnemen. Vanwege hun deelname worden er 10.000 bezoekers verwacht. Verlaan: “Het verzorgen van de gehele medische organisatie ligt in onze handen. Daarom hebben we een uitgebreid draaiboek gemaakt met alle informatie van starttijden tot en met een ongevallen risico-analyse in het traject. We leveren de hulpverleners vanuit onze eigen EHBO-vereniging en met vijftig leden kan dat prima. Verder wil iedereen in dit dorp wel helpen als vrijwilliger.”
Letsels
Bij een wielercross gebeuren over het algemeen minder ernstige ongelukken dan op een wegwedstrijd met als eenvoudige reden dat men op zand valt. Alle ongevallen worden gemeld aan de EHBO-coördinator die zo nodig extra maatregelen neemt. De communicatie verloopt via portofoons. “De weersomstandigheden zullen een belangrijke factor zijn bij de ongelukken. Tenslotte kan het in november alle kanten op. De wedstrijd gaat echter onder alle omstandigheden door.”
“In totaal hebben we de beschikking over acht AED’s. In de mobiele EHBO-unit van GHOR Midden- en West-Brabant zitten er al twee. Als EHBO-vereniging is de EHBO-unit gratis te krijgen bij grote evenementen met een moeilijk begaanbare plaats voor ambulances. Daarnaast heeft het wielercomité een ALS unit (Advance Life Support) ingehuurd die uit een arts, verpleegkundige en ambulancechauffeur bestaat.”
Scherp blijven
De route is vier keer aangepast, mede op aanwijzing van voorzitter Verlaan. “Het is prettig om te merken dat de organisatie open staat voor goede raad. Een deel van het traject is verplaatst vanwege de verwachte toestroom van het publiek. We houden elkaar scherp.” De Belgische wielrenner Sven Nys is ambassadeur van de wedstrijd en het is tevens zijn laatste seizoen. Dat levert ongetwijfeld extra bezoekers uit België op. “We houden overal rekening mee, maar de plannen lopen tot de startlijn. Daarna moeten we zien te handelen wanneer nodig is en tonen waar een klein dorp groot in kan zijn.”