Deelnemers Survivalrun Beltrum wacht warm bad

De 1400 deelnemers aan de Survivalrun in Beltrum (Gld.) leverden begin januari een waarlijke strijd tegen de elementen. Bij een stralende blauwe lucht leek toch de gevoelstemperatuur een aantal deelnemers de das om te doen. Niemand hoefde naar het ziekenhuis, de aanwezige EHBO’ers bleken zich prima van hun taak te kwijten.

Mark Ribbers is voorzitter van de Stichting Survivalrun Beltrum en hij kijkt terug op een enerverende 29ste editie: “We organiseren deze survivalrun altijd op de eerste zondag van januari. Dan weet je dat de weersomstandigheden van belang zijn. Goede kleding, conditie en voorbereiding zijn essentieel. Water in combinatie met wind en lage temperaturen plegen onbewust een grote aanslag op je spieren en uithoudingsvermogen. Ook de toestand van het terrein waarover het parcours is uitgezet, speelt een belangrijke rol.“

Kopje onder
De sporters zijn goed getraind. Naast hardlopen komen bij survivalruns meerdere disciplines aan bod waaronder boogschieten en kanovaren. Ribbers: “We proberen de deelnemers altijd van goede informatie te voorzien over kleding en voedsel. Dat een aantal deelnemers bij het instappen van de kano kopje onder is gegaan in de beek is domme pech. Na het stilzitten in de kano, loop je je normaal gesproken – ook met natte kleding – doorgaans wel weer warm, maar nu deed de koude wind op de open stukken je kleumen tot op het bot.” Het blijkt maar weer dat de survivalrun geen sport is voor doetjes. “In 2009 hebben we het onderdeel kanovaren moeten vervangen door priksleetjes aangezien de beek was dichtgevroren. Flexibiliteit wordt ook van de organisatie gevraagd.”

Rode bandje
Bij de inschrijving voor de survivalrun krijgen alle deelnemers een rood bandje. Het is de bedoeling om deze armband ook bij de finish om te hebben, als teken dat je alle hindernissen hebt volbracht. De wedstrijdlopers lopen de langste afstand. De recreanten kunnen zelf kiezen voor een van de drie afstanden (6,5, 14 of 22 km), of ze in koppels lopen of in groepen. Ribbers: “Het is ook mooi om te zien hoe deze buitensport leeft onder de jeugd. Men groeit op met dit evenement. Op een gegeven moment krijgt men last van het Elfstedentochtvirus: je raakt besmet met het gevoel dat je er toch een keer aan meegedaan moet hebben!”
Historie
De Survivalrun in Beltrum is ontstaan vanuit de organisatie van een zogenoemde slipjacht, waarbij een reukspoor voor honden wordt uitgezet, gevolgd door ruiters te paard. Het reukspoor werd door hardlopers met lappen voortgetrokken, waarbij de honden en paarden voorgebleven moesten worden. Het hardlooponderdeel werd steeds populairder en door het inbouwen van natuurlijke hindernissen een uiterst sportieve uitdaging. De oorspronkelijke afstand van ruim 30 kilometer is inmiddels wel teruggebracht tot 22 kilometer. De Survivalrun Bond Nederland (SBN) waarvan oud-judoka Mark Huizinga de voorzitter is, heeft hiervoor regels opgesteld. Zij beoordelen ook het parcours een dag voorafgaand aan de run. De deelnemer komen niet alleen uit de Achterhoek, maar inmiddels uit heel Nederland.

Koudwatervrees
Silvia Ratering van EHBO Beltrum: “We merken dat bij onze leden toch wel koudwatervrees bestaat om een EHBO-post te bemannen bij zo’n groots evenement. Mogelijk kunnen we ze over de streep trekken door ze aan een doorgewinterde EHBO’er te koppelen, maar ook door extra training aan te bieden om ze meer vertrouwen te geven. Elk jaar is het nog gelukt om voldoende vrijwilligers te vinden, we doen dat door ze persoonlijk te benaderen.”

Hulpverlening
Langs het parcours staan dertig EHBO’ers verspreid over vijf posten. Marian Slutter van de EHBO: “Deze EHBO-posten staan op strategische punten langs het traject, dus bij moeilijke obstakels en hindernissen. Van EHBO Eibergen konden we een mobiele unit lenen. We merkten al vlak na de start dat de omstandigheden zwaar waren: waden door water, wachten tot je aan de beurt bent om een hindernis te nemen, met natte kleding hardlopen bij een koude wind. Als de borstkas eenmaal nat en koud is, kun je minder goed ademhalen en krijg je dus minder zuurstof binnen. We hebben veel isolatiedekens uitgedeeld om ernstige onderkoeling te voorkomen.“ De wedstrijdleiding heeft moeten besluiten om het laatste uur waar deelnemers door water moesten waden te schrappen uit het programma. “Uiteindelijk mogen de deelnemers in een warm bad plaatsnemen bij de sporthal om op temperatuur te komen. “Daar hebben ze dan wel kilometers voor gerend en wat hindernissen moeten nemen”, zegt Mark Ribbers van Stichting Survivalrun Beltrum glimlachend tot slot.

Survivalrun Een survivalrun is een zware en veelzijdige vorm van duursport. Een groeiende tak van sport, waarbij het langeafstandlopen gecombineerd wordt met het overwinnen van verschillende zware hindernissen, die het uiterste vragen van de deelnemers die deelnemen aan de landelijk georganiseerde wedstrijden. Niet alleen wordt een aanzienlijke krachtinspanning verwacht van de atleten, ook souplesse en techniek spelen een bepalende rol voor het uitlopen van een survivalrun. Het survialrunseizoen loopt van september tot en met juni.
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in