Drie dagen plezier en vertier op De Dag van Leeuwen

Nooit een probleem om aan EHBO’ers te komen

Ieder jaar in juli maakt de EHBO-vereniging van Beneden Leeuwen zich op voor De Dag van Leeuwen. Een driedaags evenement waar ongeveer zesduizend bezoekers op af komen.

Het is een mooie zonnige dag, een uitstekend moment om over de braderie in Beneden Leeuwen te slenteren. De EHBO-post – een caravan met luifel – staat op een kleine heuvel met aan de ene kant de braderie en aan de andere kant een veld met kinderspelen en een grote feesttent. Er is net wisseling van de wacht en met een kopje koffie wordt besproken wie naar welke plek zal gaan.

Rustig
Hoewel ik vind dat er aardig wat mensen op de been zijn op de braderie en ik veel kinderen zie spelen, geeft Matthieu van Wijk, voorzitter van de vereniging, aan dat het rustiger is dan voorgaande jaren. Wellicht komt het nog en heeft het te maken met de bloedstollende wedstrijd van Oranje tegen Costa Rica gisteravond die tot in de nacht duurde.

“Het is een driedaags evenement, waarvan twee feestavonden in een grote tent. De laatste dag wordt afgesloten met een braderie en nog muziek in de tent”, vertelt van Wijk. “Dit jaar is het rustiger en hebben wij nog niet veel hoeven doen. Maar eigenlijk is dat natuurlijk alleen maar goed.”

Drugsgebruik
“Gisteravond tijdens het voetbal hingen ze nog wel even boven in de masten”, vult een collega EHBO-er aan, die naast Van Wijk bij de caravan aan de koffie zit, “maar verder verliep het allemaal rustig. We zien de laatste jaren wel een toename van drugsgebruik, maar er zijn nu geen incidenten geweest. Overdag zijn het vooral kinderen die zich, bijvoorbeeld op het springkussen, blesseren. Dan hebben we kleine wondjes te verbinden, maar vandaag was er nog niets te doen.”
Drie posten
“Het is nooit een probleem om voldoende mensen aanwezig te hebben”, geeft Van Wijk aan. “Ieder lid doet in ieder geval twee evenementen per jaar, daar kunnen ze voor intekenen. Zoals nu overdag zijn er per dienst tien mensen. We hebben dan drie posten door het dorp en twee EHBO’ers lopen rond. ‘s Avonds bij de tentfeesten staan we met negen man. Mensen weten ons gelukkig altijd goed te vinden als ze ons nodig hebben.” “Iedereen kent Matthieu ook”, roept een collega EHBO’er mij vrolijk toe, “hij kent niemand, maar iedereen weet altijd precies wie hij is en dat hij van de EHBO is!”

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in