Een mond vol tanden

Volwassenen hebben er in beginsel 32 en bij kinderen zijn dat er 20. We hebben het dan over de tanden in het gebit. De EHBO’er komt in actie bij een val of klap in het gezicht waarbij tanden door de lip gestoten worden, uitvallen of afbreken.

Bij kinderen is beschadiging aan mond en tanden in een oogwenk gebeurd. Denk hierbij aan een val met de fiets, een ongelukkige duw op een klimrek, een klap in het gezicht.

Zuigelingen
Bij zuigelingen breekt gemiddeld het eerste tandje door wanneer ze tussen de vijf en acht maanden oud zijn. De tanden komen door het tandvlees heen gegroeid en veroorzaken jeuk. Dit is een van de redenen waarom een baby bijt op alles wat voorhanden komt. Het kan een paar jaar duren voordat alle tandjes zijn doorgekomen. Met een gekoeld kompres, een koude bijtring of druppeltjes van de drogist kan eventuele pijn worden verlicht.
Kleine kinderen
Zo rond het zesde levensjaar vallen de voorste melktanden bij de mens er een voor een uit, zodat er plaats komt voor de definitieve tanden. Dit wisselen gebeurt omdat de tanden en kiezen niet kunnen groeien, en omdat er voor het definitieve gebit nog geen plaats is in het hoofd van een klein kind.

Een kind dat last heeft van hevig kloppende kiespijn en zeker als daar koorts bij komt, moet zo snel mogelijk naar de tandarts. Meestal wijzen deze symptomen op een ontsteking.

Eerste hulp
In het algemeen is het belangrijk om letsel aan melktanden door de (kinder)tandarts te laten nakijken. Dit kan namelijk voor schade aan het blijvende gebit zorgen. Verzorg een eventuele wond aan de lip door een steriel kompres tegen het wondje te drukken.

Wanneer er letsel is aan het blijvend gebit, pak dan de uitgeslagen tand vast aan de kroon (het gedeelte dat normaal gesproken zichtbaar is in de mond). Spoel het schoon met melk en plaats het dan – indien mogelijk – terug. Een opgerolde zakdoek tussen de tanden voorkomt het bijten op de loszittende tand. Ga vervolgens zo snel mogelijk naar de tandarts. Voorkom in ieder geval dat de tand uitdroogt, neem het desnoods mee in volle melk of een fysiologische zoutoplossing. Met een spalkje kan de tand vaak worden vastgezet.

IJs
Ten slotte kan het kinderen soms helpen om een waterijsje te eten. Naast een praktische reden, de zwelling van de lip wordt minder en de bloedsmaak zal verdwijnen, kan na de nare ervaring een positieve draai aan het geheel worden gegeven.

Website:
www.allesoverhetgebit.nl.

Om paniek te voorkomen bij flinke bloedingen, is het gebruik van een fel gekleurde doek aan te bevelen om de mond en het gezicht schoon te maken. De hoeveelheid bloed valt hierdoor minder op.
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in