Eerste hulp bij sportletsels

Voor de EHBO’er bij een sportevenement gaat het niet alleen om het helpen van een slachtoffer bij een val of ander ongeluk, er ligt ook een preventieve taak voor de hulpverleners.

Jan Hoefnagel is in het dagelijks leven ambulanceverpleegkundige. Hij was ook betrokken bij het programma ‘Eerste Hulp bij Ongelukken’ van Omroep Max op NPO1 waar hij diverse demonstraties verzorgde. “Een van de belangrijkste taken van een EHBO’er is om alert te zijn op symptomen die grote schade aan kunnen richten. Als een deelnemer aan de Vierdaagse klaagt over hoofdpijn, misselijkheid en een gevoel van algehele malaise dan kan dat afgedaan worden met een opmerking over het warme weer en het advies om vooral meer te drinken.

Maar door lopers juist aan te moedigen om de zouten in het lichaam aan te vullen, is men veel effectiever bezig. Hier kun je werkelijk een verschil maken tussen leven en dood.”
EHBO sportletsels
Iedereen moet EHBO kunnen, dat is de doelstelling. “Sportletsels kun je eigenlijk niet in een lesavond behandelen. Waar wij de opleiding op baseren, is een vast stappenplan dat antwoord moet geven op de vragen wat er is gebeurd, hoe het komt en welke klachten het slachtoffer precies heeft.” Vooral de rol van uitvragen is essentieel. “Vaak is het samen constateren wat een sporter voorheen wel kon en na het incident niet meer. Sportartsen zijn getraind om te gaan met problemen aan botten, spieren en pezen.

Wanneer een sporter plotseling neergaat en niet meer beweegt, dan gaat het om het hart of heeft hij een epileptisch insult. Probleem bij sporters is dat ze vol met adrenaline en zuurstof zitten. Dat kan nog wel eens wat lastiger te zien zijn. Het is jammer dat een AED niet verplicht is voor een sportvereniging.”
Pijnbestrijding
De inhoud van een EHBO-verbandkoffer is identiek aan de gewone zegt Hoefnagel. “Als EHBO’ers hebben we geleerd om terughoudend te zijn met het gebruik van paracetamol. “Bij een ontwrichte knieschuif komt een ambulance echter niet met spoed aanrijden, dus kan men langer moeten wachten voordat er professionele hulp komt. Pijnstilling via paracetamol kan dan het wachten verzachten. Het geniet overigens de voorkeur dat geblesseerde sporters zelf op de brancard stappen.”

Voorbereiding
“Verdiep je in de risico’s die voor kunnen komen bij een sportevenement en maak je de specifieke letsels en behandelmethoden eigen. Wees alert, herken de signalen. De taken van preventieve zorg van een EHBO’er bij sportevenementen zijn misschien wel de allerbelangrijkste”, benadrukt ambulanceverpleegkundige Jan Hoefnagel.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in