Eerste testen met vliegende hulpverleners succesvol

Kent u ze nog; The Flying Doctors? In de jaren tachtig volgde menigeen de spannende avonturen van een team artsen in de outback van Zuid-Oost Australië. Zij verplaatsten zich per vliegtuig in een gebied ver buiten de bewoonde wereld om mensen te hulp te schieten die medische zorg nodig hadden. Hoewel het kijkcijferkanon een hoog soapgehalte had, zijn er nog altijd moeilijk begaanbare gebieden in de wereld waar hulpverleners zich enkel via de lucht kunnen verplaatsen. Dat wordt hen in de toekomst mogelijk vergemakkelijkt dankzij de Britse uitvinder Richard Browning, die met zijn bedrijf Gravity Industries Ltd. een werkende ‘jetsuit’ heeft ontwikkeld.

Een jetsuit is een speciaal pak gecombineerd met een op de rug en om de armen gedragen aandrijfsysteem van raketmotoren, die een straalgas uitstoten, wat de drager in staat stelt om te vliegen. Misschien roept dit principe futuristische beelden bij u op, die u eerder verwacht in films als James Bond. Toch wist Browning zijn uitvinding, gebouwd uit 3D-geprinte onderdelen, gespecialiseerde elektronica en vijf straalmotoren, zodanig te verfijnen dat inmiddels verschillende succesvolle tests zijn uitgevoerd.

Testvlucht
Eind vorig jaar vond een testvlucht plaats boven de Langdale Pikes, een vallei in het nationaal park Lake District in Noordwest-Engeland. Dit gebied, dat erg populair is bij hikers, klimmers en natuurliefhebbers, herbergt enkele van de hoogste bergtoppen van het Verenigd Koninkrijk. Niet voor niets kost het de lokale hulpverleningsinstantie, de Great North Air Ambulance Service, zelfs met hun helikopters met regelmaat de grootste moeite om slachtoffers te bereiken. Hierdoor vormde het natuurgebied, dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, een uitermate geschikte testlocatie.
Er werd een ongevalssituatie gesimuleerd, waarbij een vrouw en een jong meisje gelokaliseerd moesten worden. Een zoektocht die reddingswerkers normaal gesproken meer dan een uur zou kunnen kosten. Met behulp van Brownings jetsuit kregen zij al binnen enkele minuten eerste hulp van niemand minder dan uitvinder Richard, geen onverdienstelijk piloot, zelf.

Andy Mawson, operationeel directeur van de Great North Air Ambulance Service noemde de test achteraf “baanbrekend”. “We konden ons in eerste instantie niet voorstellen hoe het in de praktijk zou werken. Nou, we hebben het gezien en het is, eerlijk gezegd: geweldig”, zo verklaarde hij tegenover de nieuwszender BBC News. Volgens Mawson kan de uitvinding op termijn levensreddend zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand in het gebied een hartstilstand krijgt en acuut hulp nodig heeft.

Doorontwikkelen
De succesvolle ervaring in Langdale Pikes is voor Gravity Industries Ltd. aanleiding om de techniek verder door te ontwikkelen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is onder meer het feit dat de jetsuit in zijn huidige vorm slechts vijf minuten per keer kan vliegen. Toch is Browning overtuigd dat zijn uitvinding in de nabije toekomst overal ter wereld gebruikt zal worden.

Nederlandse EHBO’ers, die zich ook graag via het luchtruim zouden willen snellen naar een ongevalssituatie, zullen daarvoor hoogstwaarschijnlijk naar het buitenland moeten. Ons platte Nederland biedt immers weinig onbegaanbare gebieden. Of u kijkt tegen die tijd veilig op de bank naar de onvermijdelijke spin-off van The Flying Doctors, waarbij de opvolgers van doctors Tom Callaghan en verpleegster Kate Wellings de turboprops hebben ingeruild voor heuse jetsuits.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in