EHBO Arnhem in beeld

Nog voordat de veldnorm evenementen werd geïntroduceerd, was EHBO Arnhem al bezig met het trainen van haar leden voor evenementen om ze extra bagage mee te geven. “Het EHBO-diploma is van oudsher voor passantenhulpverlening. Wanneer je op straat een slachtoffer ziet, kun je handelen. Bij evenementenhulpverlening zoek je het als EHBO’er op. Daar zit een groot verschil.”

EHBO Arnhem is een van de vijf organisaties in de gemeente Arnhem die bij evenementen gevraagd wordt, naast het Rode Kruis en de Reddingsbrigade zijn daar ook nog Arnhem-Zuid en Arnhem Presikhaaf. Desgewenst werken ze samen. Voorzitter Jan Voigt zegt daarover: “Voor het hardloopevenement Bridge to Bridge moest de Reddingsbrigade 22 hulpverleners regelen, onze organisatie heeft daaraan met drie EHBO’ers bijgedragen.” Bij de activiteiten rondom de 75ste herdenking van Market Garden is er meer EHBO-inzet geweest, waaronder de herinneringslunches met getuigen en geïnteresseerden.

Dat beetje extra
Van de 80 leden van de Arnhemse EHBO-vereniging zijn ongeveer 23 mensen regelmatig actief als hulpverlener bij een evenement. Jaco Hoogendoorn is coördinator hulpverlening en instructeur. “Iedereen die op een EHBO-post staat moet eigenlijk net iets meer beslagen ten ijs komen. Nieuwe instromers hebben bijvoorbeeld niet uitgebreid verbandleer gehad. Onze hulpverleners krijgen twee extra lessen per jaar waarbij dit alles ter tafel komt, evenals het extra oefenen van levensreddende handelingen, maar ook het gebruik van de portofoon.”

Veldnorm evenementen
De ontwikkeling van de veldnorm vinden beiden in principe een goede ontwikkeling aangezien er in vastgelegd is wat goede hulpverlening bij evenementen is. Toch wil Hoogendoorn er een kanttekening bij maken: “De richtlijn geeft bijvoorbeeld aan dat horloges en ringen af moeten. Ik ben bang dat de huidige hulpverleners hun hakken in het zand gaan zetten, zij willen bijdragen en vinden het leuk om te doen, maar uiteindelijk doen ze dit op basis van vrijwilligheid. Ik vind het persoonlijk heel hoog ingeschoten.”

Waarom EHBO?
Hoogendoorn was voorheen werkzaam in de passagiersvaart op de Rijn. Vanwege de gladde dekken gingen er regelmatig mensen onderuit met gebroken botten tot gevolg. “Ik heb mijn toenmalige werkgever aangegeven dat ik een EHBO-cursus wilde volgen. Na het behalen van het diploma ben ik door gaan leren voor instructeur en ben ik overgestapt. Voigt had al de nodige EHBO kennis opgedaan voor zijn werk in de vliegtuigindustrie: “Als er tijdens de vlucht aan boord hulp nodig is moet je, voordat je aan de grond staat, de problemen in een kleine ruimte zelf kunnen oplossen.” Toen hij op zijn kleinkinderen ging passen, wilde hij zijn kennis uitbreiden en dus het EHBO-diploma behaald.

Aanschudden
De cursussen worden gegeven in Rijn IJssel college. “Een van de opleidingen daar is autotechniek, in de werkplaats hebben we uitgebreid kunnen oefenen met iemand achter het stuur vandaan halen. We zoeken altijd naar interessante invalshoeken om kennis en inzicht van de EHBO’ers, te vergroten.”

Dat je nooit te oud bent om te leren merkt Hoogendoorn nog steeds: “Vorig jaar tijdens Koningsdag lag er een jongen geheel laveloos op straat, we hoorden van zijn vrienden dat hij op een lege maag een halve fles tequila soldaat had gemaakt. Mijn collega EHBO’er probeerde contact met hem te maken door hem op luide toon aan te spreken. Hij gaf pas een reactie nadat we hem stevig bij de schouders schudden. Tot die tijd dacht ik eigenlijk dat het niet veel nut had, maar het werkt dus wel.” Meer leermomenten komen boven. “Op Papendal ging iemand door een opblaasstormbaan heen en daarbij raakten allebei zijn armen uit de kom. Ik heb hem toen vervoerd naar het Rijnstate ziekenhuis en moest daarbij over een hobbelige weg. Dit werd een lijdensweg voor de man. Ik heb me voorgenomen om volgende keer erop te staan dat in een dergelijk geval 112 gebeld wordt.”

Autoriteit
Voigt zat vorig jaar bij de Koningspelen. “De kinderen hadden veel last van de hitte en felle zon, de temperatuur liep op tot 29 graden. Op een gegeven moment zat ik met een hele rij kinderen in de schaduw met verkoelende lapjes met koud water. Ik ben toen naar de organisatie gestapt dat het niet verantwoord was om zo door te gaan. Men heeft naar mij geluisterd, de brandslang met verkoelend water werd aangezet en men is ruim drie uur eerder gestopt dan de planning was. Ook dit is je taak als EHBO’er.”

“We hebben de touwtjes strakker aangetrokken. Volgens de GHOR zijn twee EHBO’ers voldoende op maximaal 1000 mensen. Als de organisatie daarvan afwijkt, ligt de verantwoordelijkheid daarvoor bij hen. EHBO’ers hebben steeds meer een professionele uitstraling met de blauw-gele pakken. Maar uiteindelijk zijn we allemaal goedwillende amateurs”, zegt Jaco Hoogendoorn van EHBO Arnhem tot besluit.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in