EHBO-cursus geeft ouders meer zelfvertrouwen
Meeste kinderongevallen gebeuren thuis
Na een ongeval in of om huis belanden elk jaar 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp. Ondanks dit hoge aantal heeft slechts 8% van alle Nederlanders een EHBO-certificaat op zak. De cursussen ‘EHBO voor kinderen’ zijn dan ook geen overbodige luxe.
Het volgen van een EHBO-cursus voor kinderongevallen is niet voor alle ouders zo vanzelfsprekend. Want met deurstoppers, fornuis-, tafel- en stopcontactbeschermers, traphekjes en allerlei andere voorzorgsmaatregelen denken veel ouders dat ze alles onder controle hebben en dat hun omgeving veilig is. “Al die hulpmiddelen kunnen schijnveiligheid geven”, zegt Marianne van Gend, kwaliteitsmanager van IedereenEHBO.nl. “De meeste kinderongelukken gebeuren nog steeds thuis. In een onbewaakt ogenblik is het traphekje open blijven staan of stikt je peuter bijna in een kraaltje.”
Struisvogelgedrag
Struisvogelgedrag is soms ook een reden om niet naar een cursus te gaan, weet zij. “Sommige ouders willen liever niet horen, wat er allemaal voor akeligs kan gebeuren. Toch zie ik cursisten altijd positief de deur uit stappen. De sfeer is goed en het belangrijkste is: een cursus geeft zelfvertrouwen. Deelnemers leren hoe te handelen en beseffen dat ze zelf het verschil kunnen maken.”
Bij de start van de praktijkavond van IedereenEHBO.nl bij kinderongevallen, stelt cursusleider Herman de Wilde een belangrijke vraag. Is een ernstig ongeval van een kind aanleiding om deze cursus te volgen? “Als jullie straks leren reanimeren op onze pop Junior en je hebt zelf in zo’n situatie gezeten, kan dat veel emoties losmaken. Daar wil ik rekening mee houden”. Enkele voorvallen uit de privésfeer van deelnemers passeren de revue, gelukkig zijn daar geen kinder-reanimaties bij.
Gast-ouders
De groep bestaat vooral uit gast-ouders. Zij komen hier hun verplichte EHBO-certificaat halen. Ondanks het feit dat de meesten zelf moeder zijn, hebben ze er nooit bij stilgestaan om een EHBO-cursus te volgen. Het mes snijdt nu aan twee kanten. Verder zijn er oppas-oma’s, een verloskundige en een jonge vader die het logisch vindt dat ook hij weet wat te doen bij een probleem in huis. Allemaal hebben ze online de theorie-cursus van IedereenEHBO.nl met goed gevolg afgerond. Pas daarna konden ze zich voor deze praktijkavond inschrijven.
Herman geeft veel tips en instructies. Een val op het hoofd? Vijf tot zes keer in de nacht wekken om alert te zijn op een bloeding. Onderkoeling? Houdt een isolatiedeken bij de hand: ‘goud buiten, zilver binnen’ en vergeet niet om ook het hoofd in te pakken. Behandel een slachtoffertje op de plek van het ongeval want verslepen kan een letsel verergeren. Wees eerlijk tegen een kind: de dokter gaat er alles aan doen om te helpen maar de pijn is niet één, twee, drie weg.
Confronterend
“We gaan een ongevalsscenario doen en reanimeren.” Herman legt de oefenpop van peuterformaat op de grond. Aarzeling bij de deelnemers als hij vraagt om hulp te verlenen. De meesten vinden dit onderdeel best confronterend. Ook het omgaan met een AED-apparaat is spannend. Nee, dan is het aanleggen van een mitella minder beladen. Net als het oefenen van de Rautek-greep of de stabiele zijligging. In groepjes gaan de cursisten verder aan de slag. Verstikking en verslikking komen aan bod – ook bij baby’s. Tot slot is er tijd voor verbandleer.
,,De theoriecursus is een goede basis maar door zèlf te oefenen, zie je pas hoe je echt moet handelen”, zegt Frouckje achteraf. “Gelukkig heb ik in de privésituatie nooit iets ernstigs meegemaakt. Wel heb ik ooit bij mijn dochtertje van anderhalf haar arm uit de kom getrokken. Het gebeurde toen ze dreigde te vallen en ik haar aan één arm opving en meetrok. Hoewel de familie volhield dat het wel mee viel, had ik twijfels. De huisarts constateerde later een arm uit de kom.”
“Nu zou ik mijn intuïtie volgen en direct naar de dokter gaan. Ook zou ik nu, door de cursus, de kenmerken van deze blessure herkennen. De cursus heeft me zelfvertrouwen gegeven.” Zij concludeert dat haar jaarlijkse BHV-bijscholing onvoldoende is, als het aankomt op kinderongevallen. “Vooral reanimatie is bij volwassenen heel anders dan bij kinderen.”
“Veel bijgeleerd”
Marcel (vader van drie jonge kinderen) is het met haar eens. “Ondanks mijn jaarlijkse BHV-training heb ik veel bijgeleerd, ook over verslikken en verbranding bij kinderen.” Privé ooit iets meegemaakt? “Mijn dochtertje gaf een keer bloed over. Dat was erg schrikken en ze is dus met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Achteraf viel het mee: een bloedneus bleek de oorzaak. Ze had alle bloed ingeslikt.” Voor Marcel was het logisch om deze cursus te volgen. “Ik ben nogal bezorgd als het op mijn kinderen aankomt en kan dus wel wat kennis gebruiken. Natuurlijk hoop je altijd dat je het nooit nodig zal hebben. Maar mocht er iets gebeuren, dan voel ik me met deze EHBO-achtergrond een stuk zekerder.”