EHBO? Je kunt er een boek over schrijven!

Mario van Limburg (51) is mede-oprichter van Wimako, een EHBO-vereniging in Wijchen die diverse EHBO-cursussen geeft in de omgeving van Nijmegen. Vanzelfsprekend is de vereniging ook aanwezig bij grote evenementen om eerste hulp te verlenen. En dan maken de cursisten en trainers heel wat mee.

‘Een man wilde bellen met een banaan. Dat is wel een van de vreemdste dingen die ik heb meegemaakt. De man, ernstig onder invloed van drugs, was zo boos dat wij hem probeerden te helpen en wilde per se met iemand bellen. De banaan zag hij voor telefoon aan.

Toen wij dat toestonden, was hij snel rustig. Na een uurtje of wat viel hij in slaap en kon hij uitgerust naar huis. Tja, als EHBO-hulpverlener overkomt je dat soms. Wat ook lastig is, is als wij bemiddelaar zijn tussen een slachtoffer die onder invloed is van een onbekende substantie en zijn omgeving die hem niet snapt. Wij proberen dan, vanuit een nuchtere situatie, het soms hopeloze slachtoffer in te schatten. Onze methode: als je iemand normaal en rustig benadert, dan is hij of zij vaak uiteindelijk wel voor rede vatbaar. Het doel is in ieder geval het “slachtoffer” zo snel mogelijk richting huis te krijgen, weg uit de feestdrukte.
Maar ook op doorgaans rustige wandelmarsen gebeurt de laatste tijd een boel. Bij het startbureau kwam laatst een man aanlopen die zich niet lekker voelde. Hij had pas drie kilometer gelopen, maar was teruggegaan vanwege zijn klachten. Hij had last van benauwdheid, was misselijk en zweette enorm. De dienstdoende EHBO-er heeft direct de ambulance gebeld, omdat hij vermoedde dat het om een hartinfarct ging. De ambulance was binnen tien minuten ter plaatse.

Maanden later komt op een andere wandelmars dezelfde man naar de EHBO-post toelopen om de EHBO-er te bedanken. Hij had inderdaad een infarct gehad en was later in het ziekenhuis gedotterd. Al met al goed ingeschat door de EHBO-er en lang leve de reanimatie lessen! Hartproblemen komen de laatste jaren vaker voor, ook bij wandelmarsen, dus wees er alert op!’

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in