EHBO-vereniging Philippine 40 jaar

EHBO-vereniging Philippine viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. Voorzitter Theo Hemelsoet en instructeur Eerste Hulp Myriam Hamelink hebben ervan aan de wieg gestaan en zijn ook vandaag de dag nog de drijfveren achter de eerstehulpverlening in het Zeeuwse dorp.

Myriam mag dan al 40 jaar instructeur eerste hulp zijn, dat zegt niets over het omarmen van nieuwe richtlijnen. “Ik probeer iedere keer weer nieuwe elementen toe te voegen aan de lessen, daarbij mogen we in onze handen knijpen met vier eigen lotussen.”

Trouw
Afgezien van de voorzitter en kaderinstructeur zijn alle bestuursleden al vele jaren lid met opgeteld 197 jaar aan ervaring. Ook twee andere leden zijn er al vanaf het begin in 1979 bij. De lesruimte is al die jaren in café Marinet geweest, waar ze van de eigenaresse de gehele benedenruimte mochten gebruiken. Vorig jaar is men verhuisd naar het dorpshuis vanwege het sluiten van die horecagelegenheid. Ook dokter Neeteson is er vanaf het begin bij geweest. Voorzitter Hemelsoet had al zijn EHBO-diploma gehaald in Westdorpe, ook in de gemeente Terneuzen. Via de heer van Poecke (vader van Myriam) is het contact gelegd vanwege haar inzet als Lotus. Bij het behalen van het diploma om les te geven, werd ik al gauw gevraagd om dat in de praktijk te gaan brengen!”

Zo moet het dus niet
Myriam heeft haar EHBO-diploma in 1970 behaald vanwege haar werk in de destijds zogenoemde zwakzinnigenzorg. De opbouw van die lessen was voor haar een voorbeeld voor hoe het niet moet. “Ik was 16 jaar en wanneer je een opdracht uit moest voeren, zaten de 15 medecursisten allemaal doodstil toe te kijken. Dat waren geen leuke lessen.” Bij EHBO-vereniging Philippine werkt men volgens een carrousel. We verdelen de groepen onder in zogenaamde stations, waarna je dan 20 minuten bezig bent om een vaardigheid onder de knie te krijgen of een LOTUS-slachtoffer te helpen.

Daarna draait men door naar de volgende. “Geen urenlange Powerpointpresentatie en vooral niet bij elkaar op de vingers kijken. Dat wil niets zeggen over het toetsen van de competentie, maar wij willen de combinatie van leuk en leerzaam, niet eng en examenstress. De carrousel werkt voor ons prima, ik heb net drie nieuwe eierwekkers gekocht”, zegt ze met een grote lach op haar gezicht.

Evenementen
Met 39 EHBO’ers is het soms wel aanpoten om posten te bemannen bij de diverse evenementen. Secretaris Anita Neijt heeft daarvoor een oplossing bedacht. “We schrijven in januari alle organisaties aan die evenementen in Philippine organiseren. Zo maken we dan al een lijst met alle inzetten van het komend jaar. Mensen kunnen daar rekening mee houden met wielrenevenementen, langebaanzwemmen, sportdag school, Mosselfeesten, Carnaval en de mini-Roparun, maar ook bijvoorbeeld de herdenking in Terneuzen bij het Indië-monument. De Mosselfeesten zijn altijd in het laatste volle weekend van augustus, maar de Omloop van de Braakman daarentegen varieert.”

Fataal ongeluk
Zeeuws-Vlaanderen is bekend om haar wielrentradities. Helaas was daar vorig jaar ook een dodelijk slachtoffer te betreuren. Theo: “Ik zat in een van de volgauto’s en was als een van de eerste ter plaatse toen een 27-jarige wielrenner een hartstilstand kreeg. Ik heb hem gereanimeerd, hij is naar het ziekenhuis in Gent gebracht maar helaas na een maand overleden. Dat was heel heftig en dan is het fijn als je met collega’s hierover kan napraten. Anita: “Hier in Zeeland is de burgerhulpverlening STAN. Na afloop van een inzet gaan we ook altijd naar de EHBO’ers en omstanders om ze te begeleiden. Onze reactie is altijd: “Als je niets doet, weet je zeker dat het niets wordt.”

Veldnorm
De redenen voor iemand om het EHBO-diploma te behalen zijn divers, maar allemaal met de beste bedoelingen. Myriam: “Voor het meedraaien op evenementen is een EHBO-PLUS aan te raden, dus net even iets meer vlieguren en oefening.” Plakte ze vroeger nog een kwartje op een snelverband om in een telefooncel om hulp te kunnen bellen, nu doen ze bij de vereniging ook ervaring op met de multifunctionele spalkset ‘Sam Splint’. Deze laatste is ook opgenomen in de Veldnorm Evenementen. “De Veldnorm Evenementen gaat in mijn optiek wel erg ver met allerlei professionele inzet toe te voegen aan het team. Misschien is het wel de doodsteek voor verenigingen.”
Passie
“Ik ben dan misschien wel gepensioneerd, maar de geraniums staan er nog lang niet hoor. Iemand zei laatst tegen mij, EHBO is echt jouw passie hè? En zo is het. Of we er bij het 50-jarig jubileum nog bij zullen zijn, dat weet ik niet. Theo en ik zijn dan 76. Ik spring nu ook niet meer over tafels hoor, maar ik vind het belangrijk om vernieuwend te blijven en de lessen interessant te houden. Ik weet wel dat mijn vader beretrots zou zijn. Hij was zelf ook bezig om kaderinstructeur te worden, maar nu ben ik het geworden en ik heb het stokje ook doorgegeven aan mijn dochter”, zegt Myriam Hamelink van Vereniging EHBO Philippine tot slot.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in