EHBO voor en door doven en slechthorenden

Team in oprichting

Wat houdt dit initiatief precies in?
“Ik wil een team samenstellen dat enkel bestaat uit dove en slechthorende EHBO’ers. Ik ben anderhalf jaar bezig, voornamelijk via Facebook, en we hebben nu zeven leden. We zijn een mix van EHBO’ers en BHV’ers. Uiteindelijk moet wel iedereen een EHBO-diploma op zak hebben.”

Hoe is dit idee ontstaan?
“Ik ben zelf slechthorend en al zestien jaar EHBO’er. Mijn ouders zijn doof en daarom ken ik ook gebarentaal. Nadat ik iemand tegenkwam die blind was en een EHBO-team had samengesteld, besloot ik actie te ondernemen om te kijken of er meer doven en slechthorenden zijn binnen de EHBO-wereld.”

Waarom is het belangrijk dat dit team er komt?
“De communicatie richting het slachtoffer is fijner en beter als je beiden dezelfde ‘taal’ spreekt. Je kunt het slachtoffer beter geruststellen en uitleggen wat er gaat gebeuren. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een doventolk, maar het is voor het slachtoffer altijd prettiger om direct met de hulpverlener contact te hebben dan wanneer er een tussenpersoon tussen zit.”

Wat is het uiteindelijke doel?
“Als er op Facebook een evenement voor doven wordt aangekondigd, stellen we de vraag of er EHBO’ers nodig zijn. Zo ja, dan bieden wij ons aan voor een vrijwillige inzet. We moeten ons toch eerst op de kaart zetten. We hopen in de toekomst benaderd te worden door evenementen en festivals uitsluitend voor doven en slechthorenden. Vandaar onze slogan ‘voor doven en slechthorenden, door doven en slechthorenden’. We zijn nog aan het uitzoeken of we een vereniging moeten vormen. Als vereniging heb je het voordeel dat je een eigen potje hebt om een collectieve verzekering en materiaal te bekostigen.” Voor informatie: www.doven-ehbo.nl

‘Gezocht: dove en slechthorende EHBO’ers!’ kopt de website van Henri Struik. Struik, zelf slechthorend, wil een team samenstellen met enkel dove en slechthorende EHBO’ers. Wat heeft hij voor ogen?
Tips voor hulp aan een doof of slechthorend slachtoffer
• Gebruik pen en papier.
• Praat rustig. Het is niet nodig om overdreven te articuleren, te schreeuwen of extreem langzaam te praten.
• Hou het kort en bondig. Wat is er gebeurd? Waar heb je pijn?
• Praat in het gezichtsveld van het slachtoffer. Ga je gebaren gebruiken, houd die dan ‘klein’ en zwaai niet alle kanten op.
• Denk bij gebarentaal aan gebaren die je ook gebruikt als je in het buitenland bent en de taal niet spreekt. Dan kom je ook een heel eind.
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in