EHBO zorgt vanaf de zijlijn

Efficiëntie en doelmatigheid is belangrijk bij het verlenen van Eerste Hulp. Een kundig aangelegd verband is echter onder- geschikt aan een troostend woord en aandacht zegt Ton van Wijk.

“Het is me echt opgevallen hoe zeer de nazorg voor EHBO’ers is verbeterd”, trapt Ton van Wijk af. “Nog voordat ik mijn EHBO-diploma haalde, ben ik betrokken geweest bij een incident op de snelweg. Er stond een brandende auto langs de weg. Toen ik de chauffeur achter het stuur weg wilde halen, werd ik met een ruk weggetrokken bij de auto door een mede-hulpverlener aangezien de gastank op punt van ontploffen stond. Toen dat daadwerkelijk ook gebeurde, heeft de chauffeur de vuurzee niet overleefd.” Ook het feit dat hij zelf bijna het loodje had gelegd, heeft diepe indruk gemaakt. De reactie van een aantal mensen heeft hem echter teleurgesteld. “Het is jouw familie toch niet, waar maak je je druk over.”

Reanimatie
Woonachtig in Elst, haalde hij 31 jaar geleden zijn EHBO-diploma. Na zijn verhuizing naar Ede heeft hij trouw de herhalingslessen gevolgd bij de plaatselijke EHBO-vereniging, waar hij uiteindelijk ook de voorzittershamer heeft gehanteerd. Een paar jaar geleden is hij de liefde achterna gereisd naar Salland, alwaar hij zich inzet voor de vereniging EHBO Boskamp-Olst. Voor HartslagNu is hij ook al regelmatig in touw geweest bij reanimaties. “Je komt dan in bijzondere situaties terecht. Ik heb zelfs al eens met mijn voeten in de linnenkast de beademing en borstcompressies moeten geven.” Ook bij burgerhulpverlening is het belangrijk om je verhaal te kunnen doen. “Sommige EHBO’ers handelen op het moment, maar hebben het heel zwaar achteraf. Zij krijgen nu tenminste de kans om hun verhaal te doen. Door erover te praten kun je afstand nemen.”

Eigenwijsheid
In de EHBO-cursus zou aandacht moeten worden besteed aan het omgaan met eigenwijsheid van het slachtoffer vindt Van Wijk. “Bij een atletiekwedstrijd kwam een Duitse hoogspringer met zijn hoofd tegen de balk, waardoor een wond ontstond. Ik kon praten zo veel ik wilde, maar hij wilde alleen een paar zwaluwstaartjes om de wond bij elkaar te houden. De wedstrijd was voor hem wel afgelopen, maar bij het feest ’s avonds had hij het hoogste woord. Toen ik vroeg hoe het ging, riep hij ‘keine Ursache’.”

Jodium
“Het valt me op dat zelfs doorgewinterde voetballers, die strompelend over de zijlijn komen altijd nog ineenkrimpen als je zegt dat je de wond gaat ontsmetten. De herinnering aan prikkende jodium zit bij mensen diep geworteld. Ook dan kan je ze als EHBO’er geruststellen”, zegt Ton van Wijk als voorzitter van EHBO Boskamp-Olst met een grijns op zijn gezicht.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in