geen fijne vakantievriend

Alcohol is op de skipiste;

Na het afbinden van de ski's is het tijd voor bier en plaatselijke kruidenbitters. De après-ski is voor veel (jonge) wintersportliefhebbers een essentieel onderdeel van het vakantieplezier. Maar bij één of twee glaasjes blijft het meestal niet, met alle gevaren van dien.

Bert Romani (zie foto), commercieel directeur van de Nederlandse Ski Vereniging (NSV) kan het niet genoeg benadrukken: sporten als skiën, snowboarden en langlaufen gaan niet samen met alcoholgebruik. “Een wintersportvakantie vergt nogal wat van je lichaam. Ons advies is dan ook: ga goed voorbereid op pad en zorg dat je zo fit mogelijk bent. Je sport op grote hoogte waar minder zuurstof is en je verliest veel vocht door je activiteiten. Wie daarbij stevig alcohol drinkt – en bekend is dat alcohol vocht aan het lichaam onttrekt – is ongezond bezig. Zeker als je om vier uur 's ochtends de disco uitrolt.”

De kans op hoogteziekte is reëel, ook als je in een veel lagere zone zit dan 4000 meter. “Soms zijn drie biertjes al genoeg om ziek te worden. Je merkt het aan een barstende hoofdpijn.” Berucht zijn de Bierstubes op de berghellingen. Na het innemen van alcoholische versnaperingen moet er nog naar beneden worden geskied. “Die paar honderd meter lukt vaak nog wel. Als je maar niet onverwachts hoeft uit te wijken. Coördinatie en reactievermogen zijn door de alcohol dramatisch verslechterd, waardoor er makkelijk ongelukken gebeuren. Zelfs een ijsrichel voor je hotel is al genoeg om te vallen en je been te breken.”

Veel water
“Maar we moeten niet roomser zijn dan de paus: après-ski is een essentieel onderdeel van het wintersportplezier. Gouden tip: drink op de dag van aankomst veel water en géén alcohol. En de dagen daarna veel water en matig alcohol. Bedenk dat je twee, drie dagen nodig hebt om te acclimatiseren.” Vrienden- en collega-groepen die een lang weekend in de bergen verblijven, volgen dergelijke tips meestal niet op. Hun plezier zit vooral in het feesten. “Hierdoor is het in gebieden met een 'heftige' après-ski 's ochtends vaak rustig bij de skiliften en -pistes. Mensen die 's nachts doorhalen, ontbreekt het aan energie om vroeg in de ochtend intensief te sporten. Dat is maar goed ook, want ze zouden een gevaar zijn voor zichzelf en voor anderen.”

Voor de leden van de NSV hebben waarschuwingen over alcoholgebruik geen prioriteit. “Onze doelgroep bestaat vooral uit fanatieke sporters. Tweeduizend leden skiën in competitieverband en daarnaast hebben we 85.000 recreatieve leden die vaak meerdere malen per jaar naar de bergen afreizen. Deze mensen zijn serieus met hun sport bezig en zijn niet 'in' voor wilde après-ski avonturen. Zij hebben meer aan veiligheidstips bij gevaren als lawines, gletsjerspleten, rotsblokken, afgronden en verdwalen. Ze zijn vooral op zoek naar lekkere eet-adresjes en gezellige Stubes om over de ski-avonturen na te praten.”

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in