Koninklijke onderscheiding Marijke van Beukering

Marijke van Beukering, voorzitter van de Nationale Bond EHBO is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In het oude stadhuis van IJsselstein kreeg zij, op een zonnige middag in juli, de onderscheiding volgens de geldende coronaregels opgespeld door haar man Sander, onder toeziend oog van Burgemeester Patrick van Domburg

Ook voor Burgemeester Van Domburg is de uitreiking bijzonder aangezien Marijke hem, bij zijn aantreden op 17 september 2015, de ambtsketen heeft omgehangen. Zij was toen wethouder en loco-burgemeester in IJsselstein. De locatie van de uitreiking, het historische stadhuis van IJsselstein kent een rijke geschiedenis. Willem van Oranje heeft het in de zestiende eeuw laten bouwen. Het heeft vanaf 1560 gefungeerd als stadhuis. In 1974 is voor de gemeente nieuwe huisvesting gevonden, waarna het stadhuis alleen nog voor bijzondere gebeurtenissen wordt gebruikt.

Vrijwilligerswerk is Marijke met de paplepel ingegoten, zowel haar vader als moeder hebben zich hiervoor met hart en ziel ingezet. Marijke heeft inmiddels een mooie staat van dienst opgebouwd als EHBO’er. Denk hierbij aan instructeur Eerste Hulp, penningmeester van de vereniging, evenementencoördinator, lid van de klachtencommissie van NODE, lid Raad van Toezicht van het Prins Hendrik Fonds, secretaris en adviseur en vanaf 2014 voorzitter van de Nationale Bond. Op de algemene ledenvergadering van de Bond heeft zij inmiddels haar afscheid aangekondigd, maar blijft aan tot er een vervanger is gevonden. Speciale verdienste is ook de productie en uitgave van het praktijkboek ‘EHBO Leren en Doen’ van de Nationale Bond. Burgemeester Van Domburg: “Voor de foto’s in dit boek heeft zij zelfs enkele collega’s van het stadhuis kunnen enthousiasmeren als figurant.”

Met alle drukke werkzaamheden slaat Marijke ook graag een balletje op de tennisbaan. “Dan is het handig als de leden van de tennisclub weten hoe ze moeten reanimeren en u raadt het al…. Marijke verzorgde de reanimatiecursussen .” Tegenwoordig is zij voorzitter van de tennisvereniging.

Als een van de aanjagers van een fusie van EHBO-koepelorganisaties zou de zojuist gedecoreerde afscheid willen nemen zodra de koepels van de EHBO zich verenigen onder een dak. De credo’s waarvoor zij staat zoals ‘samen maken we de stad’ en ‘samen maken we de EHBO’ passen in dat plaatje. Om hierop voort te borduren: samen staat de EHBO nog sterker.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in