Legaal maar niet veilig: 3-MMC

Gebruik nieuwe designerdrugs neemt toe

Nadat afgelopen jaar de organisatie van festivals, feesten en overige evenementen op een extreem laag pitje stond, kan in 2021 hopelijk de deur weer open gezet worden. EHBO-posten kunnen te maken krijgen met de 3-MMC. Onder veel jongeren groeit de belangstelling voor deze nieuwe designerdrug.

3-MMC staat voor methylmethcathinone, maar wordt in straattaal ook wel ‘Poes’ genoemd. Niet voor de poes is in ieder geval de werking van 3-MMC die een combinatie is van cocaïne en xtc. In tegenstelling tot ‘traditionele drugs’ is 3-MMC via legale webshop en smartshops te bestellen, ook als je minderjarig bent. Omdat het legaal is, is het ook goedkoper. Het is opvallend dat de signalen van stijgend gebruik veel uit dezelfde regio’s komen, met name Oost-Nederland.

Wat is het
Designerdrugs zoals 3-MMC worden ook wel Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) of Research Chemicals genoemd, omdat ze in eerste instantie vooral bedoeld zijn voor onderzoek naar medicijnen. Maar producenten ontdekten dat je met die legale stoffen ook drugs kunt maken die qua effect erg lijken op bijvoorbeeld xtc of cocaïne. Ze worden in laboratoria gemaakt met een structuur die net niet illegaal is. Hierdoor staan ze niet op de Opiumlijst en kan je ze dus legaal bestellen. Wanneer een middel legaal verkrijgbaar is, ontstaat vaak een onterecht gevoel van veiligheid. Men verwacht dat de overheid middelen die echt gevaarlijk zijn wel verbiedt. Hier gaat die vlieger niet op. 3-MMC is voortgekomen uit 4-MMC. Ondanks dat beide stoffen bijzonder veel op elkaar lijken, is 3-MMC legaal verkrijgbaar. 4-MMC, ook wel ‘Miauw’ genoemd, staat daarentegen op de dopinglijst.

Verschijningsvorm
3-MMC is een amfetamine-achtige stof die vaak wordt verkocht als kristalachtig wit poeder, dat vervolgens door gebruikers wordt opgesnoven. Gebruikers voelen zich alert, blij en voelen geen vermoeidheid. Ze hebben vaak behoefte om contact te maken met anderen. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen en soms meer zin in seks. Vaak nemen jongeren 3-MMC, omdat ze een soort legale versie van xtc willen proberen. Xtc is niet verslavend, maar experts hebben signalen dat 3-MMC dat wel is. Dit komt door de sterke ‘craving’ die gebruikers ervaren, waardoor ze de drug vaker willen gebruiken. De werkingsduur van 3-MMC is 4 tot 6 uur.

Wat doet het?
De effecten zijn vergelijkbaar met andere stimulerende drugs, zoals onrust en hyperactiviteit. Maar ook een hoge hartslag, hoge bloeddruk, pijn op de borst en soms ook echt een heel snelle lichaamstemperatuur. In ernstige gevallen zie je dat mensen epileptische aanvallen krijgen, in coma raken en soms zelfs overlijden. Omdat er weinig onderzoek is gedaan, is er weinig bekend over de specifieke risico’s van 3-MMC. Wel is duidelijk dat hoge doseringen en combinatiegebruik met andere drugs of alcohol de risico’s vergroten. Negatieve effecten op een rijtje:

• verhoogde lichaamstemperatuur
• angst/ paranoïde gedachten
• hallucinaties
• spierspanning
• misselijkheid
• rusteloosheid
• hoofdpijn
• hartkloppingen
• drang om opnieuw te gebruiken

Sommige gebruikers geven aan dat het gebruik een hevige kater kan geven: een vermoeid gevoel door het niet slapen en onvoldoende/niet eten.

Plan van aanpak voor EHBO’ers
Als EHBO’er bij een evenement zijn er enkele aandachtspunten. Zo is het belangrijk om iemand die een extreem angstige reactie vertoont, direct weg te halen uit alle prikkels. Probeer contact te maken en te houden. Monitor alle vitale functies en bel in ieder geval 112. Voor de professionele hulpverleners is het belangrijk om te weten om welke drugs het gaat. Mensen die middelen gebruiken die elkaar versterken, kunnen nogal ongeremd en opgefokt reageren. Denk daarbij altijd aan je eigen veiligheid. Ga bij festivals ook regelmatig op patrouille en neem een paar extra isolatiedekens mee. Door gebruik van alcohol of drugs kan iemand zo verdoofd raken dat hij snel onderkoeld raakt.
Wet
Volgens de Opiumwet in Nederland is het verboden om drugs te produceren, te verhandelen of te bezitten. 3-MMC valt vooralsnog onder de ‘Warenwet’ en is dus legaal. Momenteel ligt er een wetsvoorstel waarin de verschillende groepen NPS worden verboden. Dit om te voorkomen dat drugsproducenten de Opiumwet omzeilen door met een kleine wijziging in de chemische structuur van een harddrug een nieuwe, op dat moment legale, NPS op de markt te brengen. 3-MMC is daar een voorbeeld van, het middel valt onder een van die te verbieden groepen (de cathinonen). Zodra de cathinonen onder de Opiumwet vallen, zal productie van en handel in 3-MMC illegaal zijn. Het conceptwetsvoorstel maakt het mogelijk om groepen stoffen in één keer te verbieden, op basis van de chemische structuur. Het is de bedoeling dat het wetsvoorstel in het voorjaar van 2021 in de Tweede Kamer besproken wordt.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in