Lezersreactie

In het zojuist verschenen Magazine Eerste Hulp is op het artikel De tien verboden op bladzijde 20-23 een lezersreactie gekomen, zie hieronder. Het was in deze beschouwing niet de bedoeling om te generaliseren.

In het voor mij interessante en waardevolle artikel De tien verboden, een beschouwing (Eerste Hulp nr. 1 2020) komt een passage voor over gereformeerden en moslims, die volgens mij niet klopt met de werkelijkheid:

Er staat, onder het kopje Gezichtsbedekkende kleding (verbod 9), dat gereformeerden vroeger herkenbaar waren aan hun kleding. Dit klopt niet; het gold alleen voor een kleine minderheid van de gereformeerden. Vervolgens wordt deze onjuiste constatering gebruikt in een vergelijking met moslims nu, met opnieuw een onjuiste generalisering: moslims (“de islamiet”) zouden herkenbaar zijn aan gezichtsbedekkende kleding. Het is echter maar een zeer kleine minderheid van de moslima’s in Nederland, die (buitenshuis) het gezicht geheel of grotendeels bedekt.

Blijft waar – en dat is natuurlijk de kern van “verbod” 9 (en 10) –  dat  verschillen in culturele of religieuze normen van EHBO’er  en slachtoffer tot problemen kunnen leiden.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in