Luisterend oor bij ziekte en verzorgen belangrijk

Mensen die een ongeluk hebben gehad of voor iemand moeten zorgen, hebben het zwaar. Dat gaat over chronisch zieken, mantelzorgers, maar ook mensen die hun been hebben gebroken. Soms wil je je verhaal kwijt na een heftige gebeurtenis maar schaam je je. Of je wilt even iemand anders spreken dan je partner. Dat kan, bij de getrainde vrijwilligers van Sensoor, de Landelijke Luisterlijn. Zij geven dag en nacht gehoor.

Aandacht is de basisbehoefte van ieder mens. Juist daarom is het zo belangrijk dat meer dan duizend vrijwilligers in Nederland de luisterlijnen van Sensoor bemensen. Het hele jaar door zijn zij bereikbaar via telefoon, chat en e-mail. Thema’s als gezondheidsproblemen, eenzaamheid, relaties en alledaagse problemen komen voorbij. Vrijwilliger Tom: “Het helpen zit in het luisteren, oplossingen horen mensen al zo vaak.”

Een luisterend oor geeft rust
In 2018 biedt Sensoor, de Landelijke Luisterlijn 60 jaar een luisterend oor. Tom: “Door voelbaar aanwezig te zijn, kun je hier echt iets betekenen voor een ander. Een man die voor zijn zieke vrouw zorgt en zelf zijn heup breekt, een alleenstaande moeder die het zwaar heeft, een jongere die haar been heeft gebroken en nooit meer kan voetballen. Het komt allemaal voorbij. Al die verschillende verhalen en mensen maken het werk zó bijzonder.”

Luisterend oor bieden
Alle vrijwilligers krijgen bij aanvang een training. Het zijn vaak mensen met een uiteenlopende achtergrond. Van studenten psychologie, tot beleidsmedewerkers en gepensioneerden. Trainer-begeleider Hellen: “Luisterend naar elkaar ontstaat er soms zomaar een mooie ontmoeting die je nog lange tijd bijblijft. Oprecht luisteren helpt je begrijpen en dat geeft verbinding.”

In heel Nederland zijn locaties van Sensoor, de Landelijke Luisterlijn verspreid waar je een training kunt volgen. Vrijwilligers doen diensten vanuit eigen huis of op kantoor. Lijkt de training in luister- en gespreksvaardigheden je interessant? Heb jij ruimte in je hoofd, hart en agenda? Kijk dan op sensoor.nl/vrijwilligerswerk en vul voor een vrijblijvende kennismaking het aanmeldformulier in.

Heb jij behoefte aan een anoniem luisterend oor? De vrijwilligers zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar via 0900-0767 (5 ct./min.). Ook kun je chatten of mailen via www.sensoor.nl.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in