Marijke van Beukering

Scheidend secretaris Marijke van Beukering ontving uit handen van voorzitter Nico Schouten de Barmhartige Samaritaan in zilver. Wat maakt haar zo bijzonder?

Marijke van Beukering haalde begin 2003 opnieuw haar EHBO-diploma dat door verblijf in het buitenland verlopen was. ‘Ik wilde snel ingeburgerd raken in mijn nieuwe woonplaats IJsselstein. Een goede manier leek mij het posten bij evenementen. Als lid van de vereniging werd ik al gauw bestuurslid; er was een vacature penningmeester.’ In 2005 haalde zij haar kaderopleiding.

Medio juni 2004 volgde de verkiezing tot secretaris van het landelijk bestuur. De KNV had toen net de samenwerking in de Federatie van EHBO-bonden verbroken en de organisatie moest weer opgebouwd worden. ‘Ik vond het jammer dat de samenwerking zomaar was beëindigd. Aan de andere kant kon ik mij helemaal inzetten voor de doorstart van onze organisatie, de koers mede bepalen. Samen met Nico Schouten heb ik heel veel vrije uurtjes besteed aan de Nationale Bond. Als iemand mij vroeg wat mijn hobby was dan riep ik altijd: EHBO! Soms was dat fulltime, naast een fulltime baan.’

Dit jaar bleek fulltime wethouderschap niet meer te combineren met de bestuursfunctie en besloot ze haar functie bij de Bond neer te leggen. Wel blijft ze betrokken als adviseur voor de inhoudelijke coördinatie van het boek EHBO Leren & Doen. Het contact met de mensen is haar het meest bijgebleven van haar tijd bij de Bond. “In IJsselstein, de Bondsraad, de ledenvergaderingen, Trefpunt. EHBO leeft. Ik heb er bewondering voor dat EHBO’ers zich zo inzetten voor de medemens.’ Ze vindt het dan ook lastig om de EHBO helemaal vaarwel te zeggen: ‘Ik zie mezelf hier nog weleens terugkomen’, zei ze bij haar afscheid. Het is variëren op een voor politici bekend thema: zeg nooit, nooit.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in