‘Must see’ tentoonstellingen voor hulpverleners

Hulpverlening zit ons, leden van Nationale Bond EHBO, in het bloed. Menigeen kan maar geen genoeg krijgen van zijn vak of passie. Voor wie echt álles wil weten over het menselijk lichaam en (de geschiedenis van) gezondheidszorg in ons land, maakten wij een overzicht van ‘must see’ tentoonstellingen. Een leuk en handig naslagwerk, bijvoorbeeld voor een uitje tijdens de aanstaande kerstvakantie.

Rijksmuseum Boerhave
De microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, de slingerklok van Christiaan Huygens, het eerste nierdialyse-apparaat van Willem Kolff en zelfs de vulpen van Albert Einstein. De collectie van Rijksmuseum Boerhaave – bestaande uit circa 120.000 objecten – is absoluut spectaculair te noemen. Het geheel weerspiegelt maar liefst vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Nederland.
Een introductiefilm is het startpunt van uw bezoek aan Rijksmuseum Boerhave. In zeven minuten ervaart u waar het in de wetenschap – en in het museum-om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. Als het uzelf aan nieuwsgierigheid niet ontbreekt; dan kunt u op deze plek uw hart ophalen. Neem bijvoorbeeld plaats in het Anatomisch Theater, een getrouwe replica van het theater dat de Leidse Universiteit in 1594 aan het Rapenburg opende en waar een paar keer per jaar lijken van opgehangen, criminelen op de snijtafel belandden, om zorgvuldig door de hoogleraar anatomie van die tijd werd ontleed. De vitrines rond deze bijzondere plek vormen samen een imposant rariteitenkabinet waar u ogen en oren tekort zult komen.

Tijdens een bezoek komt u er bovendien achter hoe uw voorgangers er vroeger uitzagen, tijdens een rondgang over de toonzaal die volledig in het teken staat van de geschiedenis van verplegerskleding. Meer actueel is de tentoonstelling Besmet! Die gaat over de uitbraak van, u raadt het al, besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Enfin, u moet het eens met eigen ogen gezien hebben.

Rijksmuseum Boerhaave – Leiden – www.rijksmuseumboerhaave.nl

Corpus Experience
Een bezoek aan Rijksmuseum Boerhave laat zich gemakkelijk combineren met een ‘reis door de mens’, ofwel een bezoek aan Corpus Experience. Op nog geen steenworp afstand van Boerhave, in de plaats Oegstgeest, vindt u dit interactieve museum over het menselijk lichaam. Bij aankomst springt direct het 35 meter hoge metalen zittend model van lijf in het oog. Deze roodbruine reus is slechts één van de vele indrukken die u op deze bijzondere plek zult krijgen.
Tijdens de ‘reis’ van 55 minuten doorlopen bezoekers diverse organen uit het menselijk lichaam. Een roltrap brengt bezoekers naar de knie, het startpunt van de tour, waarna het grote ontdekken kan beginnen. Indrukwekkende film-, geur- en lichteffecten zorgen voor een extra dimensie. Adem mee in de longen, spring op de tong, loop door het oor, verwonder uzelf in de hersenen en maak een duizelingwekkende vlucht als rood bloedlichaampje in het 5D-harttheater.
Aansluitend maakt u uw bezoek compleet in het interactieve gedeelte ‘mijn CORPUS’, met bijzondere tentoonstellingen en games die u alles bijbrengen over het menselijk lichaam. De leuke en leerzame speurtocht die door dit gedeelte van het museum leidt, is eveneens meer dan de moeite waard.

Corpus Experience bezoeken met kinderen? Zeker doen! Deze educatieve attractie is geschikt voor alle nieuwsgierige mensen vanaf 6 jaar.

Corpus Experience – Oegstgeest – www.corpusexperience.nl.

BODY WORLDS
Een heel andere kijk op het menselijk lichaam krijgt u tijdens een bezoek aan BODY WORLDS Amsterdam. Ook hier wordt u als bezoeker meegenomen op een fascinerende reis door ons lijf, hetzij aan de hand van meer dan 200 echte – geplastineerde – menselijke lichamen. Macaber? Helemaal niet. Kunstzinnig zouden we het eerder willen omschrijven. Op een bijzonder toegankelijke manier laat BODY WORLDS haar bezoekers kennismaken met de wereld van anatomie en fysiologie.

De lichamen die u in BODY WORLDS ziet, tonen de complexiteit, veerkracht en kwetsbaarheid van het lichaam. Ze laten zien hoe onze organen werken én wat het effect is van veel voorkomende ziekten en gewoontes zoals roken. Vergelijkbaar met Corpus Experience is deze tentoonstelling verdeeld over meerdere verdiepingen, die telkens in het teken staan van een ander aspect van ons lichaam.

Weten hoe uzelf in elkaar zit? Met de InBody Scan krijgt u inzicht in de opmaak van uw eigen lichaam en welke lichaamselen aandacht nodig hebben. De InBody Scan meet of uw lichaam in balans is. Leeftijd, geslacht en lichaamstype worden allemaal meegenomen in deze analyse. Een resultatenblad geeft u uiteindelijk inzicht in metingen rond vetmassa, spiermassa en water ratio. Een unieke interactieve, en tegelijkertijd educatieve, toevoeging aan uw bezoek.

BODY WORLDS The Happiness Project – Amsterdam – www.bodyworlds.nl

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in