Nationale Bond doet mee aan campagne Hartstichting

De Hartstichting is een landelijke campagne begonnen die wordt ondersteund door de Nationale Bond EHBO. Doel van de campagne is om mensen die kunnen reanimeren, zich te laten aanmelden bij het landelijke oproepsysteem.

De Hartstichting zet zich in om levens te redden bij een hartstilstand. Iedereen moet weten wat te doen bij een hartstilstand. Elke week krijgen ongeveer 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak in en rond het huis. Hun kans om te overleven is sterk verhoogd als er binnen zes minuten hulpverleners ter plekke zijn die starten met reanimeren en een AED inzet.

Overlevingskans
In ons land zijn er ongeveer 2 miljoen mensen die recent (max. 2 jaar geleden) een reanimatiecursus hebben gevolgd. Toch sterven per dag gemiddeld 35 mensen aan een hartstilstand. EHBO’ers weten hoe belangrijk het is om bij een hartstilstand zo snel mogelijk te handelen. Hersencellen raken na vier tot zes minuten zonder zuurstof onherstelbaar beschadigd. De overlevingskans moet worden verhoogd en dit is mogelijk wanneer er binnen zes minuten iemand ter plekke is die de juiste hulp biedt.

Telefoon
Mensen die kunnen reanimeren en bekend zijn bij de Hartstichting ontvangen een bericht op hun telefoon wanneer een hartstilstand in hun buurt plaatsvindt. Zij overbruggen de cruciale minuten totdat de ambulance arriveert. In dit blad schenkt de redactie regelmatig aandacht aan het belang van reanimatie, onlangs nog aan de emotionele gevolgen waarmee zowel slachtoffer als hulpverlener te maken kunnen krijgen. Wij doen dan ook een oproep aan de lezers om zich aan te melden bij het oproepsysteem van de Hartstichting. En natuurlijk, als dat al eerder gedaan is, om anderen aan te sporen hetzelfde te doen.

Oproepsysteem
In het oproepsysteem van de Hartstichting zijn 90.000 personen geregistreerd. Om in het hele land binnen zes minuten hulp te kunnen bieden, zijn minstens 170.000 deelnemers nodig. De campagne, die tot diep in 2016 duurt, roept iedereen op die kan reanimeren om zich aan te melden. Met als slogan: ‘Hand in hand voor het leven’.
Op www.nationalebond.nl staat meer informatie over deze campagne.

Aanmelden
Iedereen van 18 jaar of ouder kan zich, na het volgen van een reanimatiecursus, aanmelden via www.hartstichting.nl/aanmelden-burgerhulpverlener

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in