Niet geschikt voor consumptie: de meeste bloemen, planten en paddenstoelen

Voor de smaak hoeft het niet echt, maar een groene salade kan wel opgefleurd worden met paarse viooltjes. Deze bloemen zijn een veilige keuze, mits ze onbespoten zijn. Staat op veel planten dat ze niet geschikt zijn voor consumptie, voor kinderen en huisdieren kunnen deze een grote aantrekkingskracht uitoefenen met huidirritatie, buikkrampen of erger tot gevolg.

Lopend langs kabouterpaden, worden kinderen al van jongs af aan gewaarschuwd voor de felrode vliegenzwam, mooi om te bekijken maar niet om te eten. De Romeinse keizerin Agrippina vergiftigde in de eerste eeuw haar man keizer Claudius met een dodelijke paddenstoel. De meeste gifmoorden schijnen door vrouwen te worden uitgevoerd, maar dit even terzijde.

Mooi maar giftig
Om een aantal voorbeelden te noemen, narcissen, vingerhoedskruid en ridderspoor zijn allemaal prachtig, maar ook giftig. Mooi om te bekijken is de oleander, maar deze is niet voor consumptie geschikt. Het gif kan een groot effect hebben op het hart. Symptomen zijn braken, buikpijn, hoofdpijn en vertraging van de hartslag; daarvan kun je in shock raken. Rode besjes aan een struik kunnen voor kinderen aantrekkelijk zijn om in de mond te stoppen. Gaat het dan om de besjes van een taxus of hulst, dan is diarree of braken vaak een gevolg. Het eten van meer dan vijf hulstbesjes kan leiden tot slaperigheid. Bij de kleur rood zal bij mensen sowieso een waarschuwingssignaal af moeten gaan, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Tenslotte zet je frambozen en bosbessen niet voor de sier neer, toch?

Verder kijken
Gelukkig komen deze plant-vergiftigingen niet vaak bij de hulpdiensten terecht, maar het blijft oppassen. Soms zullen volwassenen de bladeren in de mond steken om te proeven, maar zullen ze niet doorgeslikt worden. De blaadjes van hulst zullen niet gauw in een kindermond verdwijnen, bij de besjes is de kans iets groter. Het gaat vaker op dat delen van een plant wel zijn te consumeren. Een goed voorbeeld hiervan is rabarber. Van de stelen zijn lekkere toetjes te maken, de bladeren kunnen voor nierproblemen zorgen.

Paddenstoelen
De champignon is de meest gegeten paddenstoel ter wereld. Het gaat toch op regelmatige basis mis met het selecteren van eetbare paddenstoelen. Paddenstoelen in Nederland kunnen een giftige variant zijn van een eetbare uit een ander land. Voorjaarsamaniet, voorjaarskluifzwam en parasolzwammen, het klinkt allemaal vriendelijk, maar het zijn dodelijke giftige paddenstoelen. De gifstoffen tasten de lever aan en kunnen fataal zijn. Sommige paddenstoelen zijn temperatuurgevoelig, dus worden minder schadelijk nadat de paddenstoel is gekookt. De vergiftigingssymptomen van de valse morielje treden bij het nuttigen pas na 10 tot 12 uur op en bestaan uit misselijkheid, transpireren, buikloop en rillingen. Ondanks de giftigheid geldt de zwam in sommige landen als een delicatesse. Op website www.ivn.nl is een uitgebreide namenlist met afbeeldingen te vinden.

Tip
Om te weten welke planten en bloemen je in je tuin hebt staan, zijn er diverse app’s te downloaden. Veel van de giftige planten hebben voor de mens alleen effect bij inname of veelvuldig aanraken. Denk er ook aan dat bij tuincentra zowel planten als zaden zijn gecoat met gifstoffen om beestjes weg te houden. Leer een kind zo vroeg mogelijk om geen planten of bloemen in de tuin of natuur te eten. Bij twijfel of iemand iets binnengekregen heeft van een giftige plant en zie je vergiftigingsverschijnselen, bel dan de huisarts. Vergiftigingsverschijnselen zijn huidirritatie, jeuk, buikpijn, diarree, overgeven, ademhalingsproblemen en samentrekking van spieren.

Laat u vooral niet weerhouden om de (wijde) natuur in te trekken, maar wees bewust van gevaren uit onverwachte hoek. Vogels en insecten genieten van klimop in alle jaargetijden, terwijl veel mensen er huidirritatie en zwellingen aan overhouden.

Veel voorkomende giftige planten: anemoon, berenklauw, blauweregen, buxus, goudenregen, hortensia, hulst, hyacint, laurierkers, lelietje-van-dalen, lupine, narcis, rododendron. Kent u die spier nog voor het controleren van het bewustzijn bij slachtoffers (tot 25ste druk van boekje Oranje Kruis)? Juist, de monnikskapsspier. Zowel voor EHBO-doeleinden als de plantenvariant liever niet hanteren. De monnikskap is in zijn geheel giftig en kan bij een aanraking al voor een heftige reactie zorgen. Het meest giftige aan de monnikskap zijn de verdikte wortels. Deze kun je dus maar beter zo diep mogelijk in de grond laten zitten.
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in