“Niet wijzen maar benoemen en praten”

EHBO bij mensen met visuele beperking

De technologische ontwikkelingen staan niet stil en ook mensen met een visuele beperking plukken daar de vruchten van. Smartphones bieden tegenwoordig diverse Apps om het leven van slechtzienden of blinden makkelijker te maken. De vraag is hoe een hulpverlener zich het beste dient op te stellen wanneer de situatie daarom vraagt.

Met subsidie van de gemeente Rotterdam geeft de organisatie MEE Rijnmond voorlichting op scholen. Met als doel om meer begrip te kweken voor de situatie van mensen met een visuele beperking. Bij de gastlessen wordt gebruik gemaakt van vrijwilligers die zelf een beperking hebben en dus voldoende ervaring hebben opgedaan in de praktijk.

Verschillen
“Zet tien slechtzienden op een rijtje en ze hebben allemaal een andere kijk op de wereld. Dat maakt het voor de buitenwereld moeilijk te begrijpen”, vertelt vrijwilliger Marianne. Haar visuele beperking sloop er geleidelijk in nadat op 37-jarige leeftijd een oogziekte werd geconstateerd. Een moeilijke periode volgde waarin ze het gevoel had steeds een beetje van haar zelfstandigheid te moeten inleveren. “Accepteren doe je het nooit helemaal, maar wanneer ik op straat de weg moet vinden, ben ik niet te eigenwijs om hulp te vragen.”

De tweede vrijwilliger – Monica – is geboren met een visuele beperking, die voortkomt uit een stofwisselingsziekte. Het slecht zien manifesteert zich door kokervisus en dus alleen zicht in het middelste deel van haar oog. Daarnaast heeft ze volledige nachtblindheid. Monica woont zelfstandig in Rotterdam-Zuid en verplaatst zich met het openbaar vervoer.

Wijzers van de klok
MEE is uitgenodigd om les te geven bij de opleiding ‘Verzorgende Individuele Gezondheidszorg’ (VIG). Door de diverse stages die de studenten hebben gelopen, is men reeds in aanraking gekomen met blinden of slechtzienden. Zo zegt Aisha: “Bij een mevrouw moest ik de maaltijd brengen en geven. Je begint dan met het uitleggen wat er op het menu staat en vervolgens waar ik – bijvoorbeeld – de koffie of het water heb neergezet ten opzichte van het bord met eten.”

Marianne geeft daarop meteen de tip: “Je kunt ook een richting aangeven via de wijzers van de klok. Zeg dan: de koffie staat op 12 uur, dan weet men dat het recht voor ze staat.”

Losse stoeptegel
Het geven van aanwijzingen helpt ook bij andere soorten van hulpverlening weet Monica: “Ik viel enkele maanden gelegen over een losse stoeptegel. Mede vanwege mijn blindengeleidestok kreeg ik direct hulp. Hoe goed bedoeld ook, men trok mij direct overeind. Toen men zag dat alleen mijn gevoel van eigenwaarde een deuk had gekregen, werd ik eigenlijk vrij snel weer alleen gelaten. Het zou fijn zijn geweest als ik even was geattendeerd op eventueel meer obstakels op mijn pad. Bovendien heb ik mijn redder niet even kunnen bedanken.”

Confronterend
Om een kijkje te nemen in de wereld van de blinden en slechtzienden wordt de gastles van MEE afgesloten met het lopen van een parcours met een skibril met zwarte glazen en een blindengeleidestok. Voor de meiden een confronterende ervaring, waar wat zenuwachtig bij wordt gelachen en men vooral blij is dat de bril weer afkan.

Tips voor de EHBO’er
De ervaringsdeskundigen hebben nog enkele tips voor EHBO’ers en andere hulpverleners:
1. Stel je zelf voor en zeg dat je EHBO’er bent.
2. Vraag óf iemand hulp nodig heeft.
3. Vraag hóe je iemand kan helpen.
4. Niet wijzen, maar benoem vooraf alles wat je gaat doen. Zeg: “Ik ga u helpen, ik sta voor u, dit zijn mijn handen en ik raak u nu aan”.
5. Vraag of je iemand kan waarschuwen.
6. Praten. Praten. Praten.

Monica: “Mensen met een beperking kunnen nog wel eens korzelig reageren wanneer er hulp wordt aangeboden. Dat heeft vaak te maken met het feit dat mensen bang zijn om afhankelijk te worden van anderen”. Marianne vult aan: “Vraag dan ook of ze geholpen willen worden en biedt ze een arm of schouder aan, maar respecteer het als ze daar niet op in gaan.”

Over MEE MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. MEE helpt iedereen (weer) grip op zijn leven te krijgen, onder andere door het versterken van de eigen kracht en het vergroten van de zelfredzaamheid. Daarnaast zet MEE kennis en ervaring in om de samenleving beter in te richten op mensen met een beperking.
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in