Noodsituaties veilig oefenen met Virtual Reality

Hoewel er dagelijks mensen onwel worden, maakt niet iedereen mee dat het voor je ogen gebeurt. Om deze situaties te trainen, is Het Rode Kruis een pilot gestart door Virtual Reality hiervoor in te zetten. Op de Dam in Amsterdam hebben (aspirant) EHBO’ers ervaring kunnen opdoen.

“Hulpbereidheid is voor het Rode Kruis belangrijk. Je wilt dat iedereen een stapje naar voren zet als er iets gebeurt”, benadrukt Eline Nijhof, manager EHBO van het Rode Kruis. “We horen regelmatig van mensen dat men het gevoel heeft niet voldoende te zijn voorbereid op noodsituaties. Dat is een van de redenen waarom we Virtual Reality (VR) in gaan zetten voor EHBO. Wanneer een cursist een VR-bril opzet, kan hij ervaren hoe het is om te zien dat er bijvoorbeeld een auto-ongeluk plaats heeft gevonden, hoe de omstanders reageren, welke risico’s en welke verwondingen er kunnen zijn. Door in de cursus te oefenen hoe te handelen na zo’n ongeval, bouwt de cursist zelfvertrouwen op, waardoor hij ook sneller zal gaan helpen wanneer buiten de cursus om EHBO-vaardigheden nodig zijn.”
Recordpoging
Het Rode Kruis heeft het nationaal record verbeterd als het gaat om grootste EHBO-les. Op 9 september 2017 hebben 1400 deelnemers zich gemeld op De Dam en heeft men situaties geoefend waarbij stabiele zijligging, verstikking, verslikking en een bloeding aan bod zijn gekomen. Iedereen ouder dan 12 jaar kon meedoen en men hoefde geen kennis te hebben van EHBO. Het Rode Kruis, dat dit jaar 150 jaar bestaat, wilde met de actie aandacht vragen voor het belang van EHBO. “We hebben het wereldrecord niet verbroken, maar zijn wel bedolven onder de enthousiaste reacties van mensen.”

Toekomst
“Om Virtual Reality op te gaan nemen in onze cursussen, moeten we nog een verdiepingsslag doen. Bij de uitgebreide cursus kan het interessant zijn om VR te combineren met een LOTUS-slachtoffer en de verdere stappen met hem of haar te oefenen en te bespreken. Dit kan elkaar zelfs versterken. “Ons primaire doel is om iedereen, jong en oud, aan te spreken. We willen de deur wagenwijd openzetten, zodat niemand meer een excuus heeft om geen eerste hulp te verlenen”, beëindigt Eline Nijhof van het Rode Kruis haar betoog.

Wat is Virtual Reality? Virtual Reality is een technologie waarbij je een bril op je hoofd zet die elke beweging van je hoofd registreert. Met een VR-bril kan men 360 graden om zich heen kijken en alles in 3D beleven. Men staat midden in de gebeurtenis, het gevoel gevende onderdeel te zijn van het verhaal dat wordt verteld.
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in