Ondanks hartafwijking toch op vakantie

“Verbazing op Schiphol over onze bagage”

De zomer is nog niet in zicht maar de Stichting Hart op Weg is al druk bezig met het organiseren van een buitenlandreis voor mensen met een aangeboren hartafwijking. Al zes jaar lang zijn de reacties bijzonder positief.

Binnenkort komen de reisgidsen weer uit: waar gaan we heen, deze zomer? Voor mensen met een aangeboren hartafwijking is er weinig keus in bestemmingen en mogelijkheden. Gelukkig weet de Stichting Hart op Weg wat nodig is om ook deze groep gezellige dagen te bieden. Compleet verzorgd van de eerste tot de laatste minuut.

Ilse van Bergen uit Bladel (vooraan in roze t-shirt) is de drijvende kracht achter Hart op Weg. Daarbij geholpen door haar echtgenoot Loek. Beiden zijn hartpatiënt. “We leerden elkaar kennen op een reis van de Hartstichting in 2002. Op Mallorca sloeg de vonk over. Toen de Hartstichting stopte met deze reizen, wilden wij onze lotgenoten niet in de kou laten staan. Daarom hebben wij de Stichting Hart op Weg opgericht.”

Veel animo
Hart op Weg organiseert meestal in september een achtdaagse buitenlandse vliegvakantie voor twintig deelnemers. “Er is animo voor meer reizen in een jaar maar dat laat ons eigen energieniveau niet toe”, vertelt Ilse. “We willen namelijk alles tot in detail regelen. Alle twintig deelnemers hebben hun eigen problematiek en veiligheid staat voorop. Daarom gaat er altijd een groepje medici mee: een cardioloog, een ex-ambulancebroeder en drie verpleegkundigen. Ook een tolk reist mee. Het zijn allemaal vrijwilligers. Fantastisch dat zij hun vrije tijd voor ons opofferen.”

Professionele begeleiding
Niet alleen is professionele begeleiding onontbeerlijk, ook moet er een compleet arsenaal aan medicijnen en zorg-hulpmiddelen mee het vliegtuig in. Daar komen veel formulieren en stempels aan te pas. Ilse somt op: “Een goed gevulde EHBO-koffer en een reanimatiekoffer met daarin een MRX heartstart defibrillator. Een bloeddrukmeter, saturatiemeter, intubatie-benodigdheden, hartmedicatie, infuusnaalden en zuurstofflessen. Verder nog scootmobielen en rolstoelen. Logisch dat er op Schiphol altijd met verbazing naar ons wordt gekeken als wij met onze bagage komen aanzetten. Gelukkig waren er tot dusver nooit ernstige calamiteiten. Problemen bij deelnemers beperkten zich tot ritmestoornissen en een plotselinge bloeddrukdaling. Beide keren kon daarop adequaat worden ingespeeld.”

Activiteiten
Op de plaats van bestemming worden activiteiten met mate ingepland. Dagjes weg met de ingehuurde touringcar worden afgewisseld met rustdagen. Met tijd voor bijvoorbeeld een kookworkshop of barbecue. “Na bestemmingen in Duitsland, België, Frankrijk en Spanje gingen we dit jaar naar Italië. Vanwege het succes van deze reis zal het in 2015 opnieuw ‘la bella Italia’ worden.” Voor informatie en aanmelding: www.hartopweg.nl

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in