Ongeluk in een klein hoekje

In vele dienst- en hulpverleende beroepen stelt de overheid hulpverleners verplicht om het EHBO-certificaat op zak te hebben. Sinds twee jaar is dat ook het geval bij gastouders. Sinds 1 januari 2010 is het wettelijk voor gastouders verplicht een EHBO aan Kinderen te bezitten. Waarom is dit certificaat zo belangrijk?

Gastouders hebben een belangrijke zorgende rol voor kinderen. Deze personen vangen kinderen in hun eigen huiselijke kring op. Soms hebben de gastouders zelf al kinderen en draaien de gastouderkinderen ook voor 100% mee in het gezin. Desiree van Nimwegen (30), gastouder bij Het Tovenaartje in Zoeterwoude-Dorp is sinds kort ook gastouder. ‘Ik werk als gastouder omdat het met mijn persoonlijke situatie ook heel goed uitkomt. Mijn zoon is namelijk prematuur geboren en zijn gezondheid vroeg om een intensieve verzorging. Dat wil ik graag zelf doen, daarom ben ik gastouder geworden.’
Maar een gastouder word je niet zomaar. De overheid heeft op www.rijksoverheid.nl/gastouderopvang een lijst opgesteld aan voorwaarden waar de gastouders aan moeten voldoen. Als gastouder heb je recht op verschillende vergoedingen om het certificaat (gedeeltelijk) te kunnen bekostigen. Daarnaast heeft de Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) ook een lijst van mogelijke risico’s in en rond het huis opgesteld waar gastouders rekening mee moeten houden. In het document worden voorbeelden van ongelukken gegeven. Denk daarbij aan een deur die dicht gaat terwijl de kinderhand nog tussen de deur en de deurpost zit. Ook kan een open raam gevaren met zich mee kan brengen.
In de Wet kinderopvang is geregeld dat de opvang moet bijdragen aan een gezonde en veilige ontwikkeling van het kind, in een veilige en gezonde omgeving. Verschillende bureaus verzorgen de EHBO aan Kinderen certificering. Daarbij bestaan er drie wettelijk goedgekeurde certificaten; Het Oranje Kruis, Nedcert en het Nikta certificaat.
Eugène Kuipers, directeur van Iedereen -EHBO benadrukt ook het belang van dit certificaat. ‘Bij ons leren gastouder gezinnen alles over ongelukken in en rond het huis. Op dit moment zijn er in Nederland 60.000 gastouders die allemaal in aanmerking komen voor een EHBO-certificaat. Het nut van zo’n certificaat is groot. Het zorgt ervoor dat, als er een ongeluk gebeurt, gastouders precies weten wat ze wel en niet moeten doen.’ De Nationale Bond verstrekt online cursussen waarbij de gastouder zich met een e-learning programma EHBO kan certificeren.
Bij IedereenEHBO worden de certificaten van Nikta verstrekt die je als gastouder na vijf en een half uur theoriestudie en een praktijkdag kan behalen. Een theorietoets behoort ook tot deze cursus. ‘Het is belangrijk om de informatie over de EHBO bij kinderen jaarlijks te verversen, je werkt immers met kinderen waarbij gevaren in een klein hoekje zitten.’ Ook wil Desiree weten hoe ze moet handelen in noodsituaties. ‘Natuurlijk heb ik als moeder wel het één en ander meegemaakt aan ongelukken. Zo heeft mijn zoon een keer een kop warme thee over zich heen gekregen. Ik had even geen idee wat ik moest doen en probeerde wijs te handelen. Daarom belde ik snel een vriendin die ook verpleegster is. Wat moest ik nu snel doen? Om ernstige littekenweefsel te voorkomen heb ik mijn zoon direct in een lauw bad gezet. Op de eerste hulp in het ziekenhuis waren ze blij met mijn directe hulpverlening. Nu ik de EHBO-cursus heb gevolgd weet ik voortaan zelf wat ik moet doen in een noodsituatie.’
Het volgen van een cursus voor de 60.000 gastouders die ons land telt kan een waardevolle aanvulling zijn. Maar soms voelen de gastouders zich ook bemoederd door de overheid. Met het verplichtstellen van een certificaat krijgen de gastouders meer verplichtingen bij hun al zo drukke papierwinkel. Toch zet Desiree dit gevoel van zich af. ‘Zo’n certificaat staat goed op je cv en daarnaast geeft het mij meer zelfverzekerdheid over mijn handelen. Omdat ik het zo belangrijk vind, volg ik de cursus het liefst in meerdere dagen, zodat ik één dag theorie en één dag praktijk heb. Meerdere dagen in aanraking komen met de EHBO geeft mij meer ervaring met noodsituaties. Daarom wil ik in de toekomst meer cursussen gaan volgen.’

EHBO bij kinderen Roy (11) krijgt hete koffie over zijn armen heen, wat nu?! Jaarlijks lopen 26.000 kinderen (van 0 tot 14 jaar) brandwonden op. Door direct te koelen kun je voorkómen / beperken dat een tweedegraads brandwond overgaat in een derdegraads brandwond. Eveline (9) slikt per ongeluk een knikker in Controleer eerst de mond van het kind, zitten hier nog voorwerpen in? Haal deze eruit. Werkt dat niet? Ga dan achter het slachtoffer staan en houd het bij de schouders goed vast. Sla hem met vlakke hand en met behoorlijke kracht maximaal vijf maal tussen de schouderbladen. Komt het voorwerp niet vrij? Pas dan de greep van Heimlich toe. Joerie (10) pakt een handvol slaappillen en slikt het door, wat nu?! Voor kinderen bestaan er wel duizend giftige stoffen. Het kan zijn dat kinderen bijvoorbeeld slaappillen voor snoepjes aanzien. Dit niet-bijtende gif dat in de maag belandt zorgt bij het kind soms vanzelf voor braakverschijnselen. Hierbij braakt het kind alle medicijnen uit. Als dit niet het geval is, kan het kind bewusteloos raken of/en ademhalingsproblemen krijgen. In dat geval moet je zo snel mogelijk vervoer naar het ziekenhuis regelen waar de maag vervolgens leeggepompt wordt.
Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in