Opa, je moet je scheren, je prikt!

In december rollen de supermarkten, loterijen en tal van andere bedrijven en organisaties over elkaar heen om met een originele ‘boodschap’ te komen, zo richting het einde van het jaar. ‘De winkel van iedereen’ heeft een reputatie hoog te houden van reclame met een onverwachte wending en dit jaar is dat niet anders. Het gaat om een kleindochter die een ‘prikkelvrije’ kerst door gaat brengen bij haar grootouders. Zonder op Scrooge te gaan lijken, niet iedereen houdt van de drukte rondom kerst. Dit geldt wellicht nog wel een graadje ‘erger’ voor mensen met een hersenaandoening. De Hersenstichting speelt hierop in en geeft tips voor een ‘prikkelvriendelijke’ decembermaand. Goed om te weten en van te leren!

Tip 1: Rust en warmte in huis

Zorg voor een opgeruimde woonkamer met een warm vloerkleed dat geluid absorbeert. Maak van jouw woonkamer een plek waar je ontspant na een dag vol prikkels op bijvoorbeeld je werk, een borrel of een kerstdiner. Kerstversiering kan voor veel prikkels zorgen. Onze tip: kies bij de kerstversiering voor maximaal twee kleuren en vermijd knipperende lampjes.

Tip 2: Ga voor zacht servies tijdens het kerstdiner

Voor veel mensen is het geluid van servies iets wat voor veel prikkels zorgt. Organiseer jij (mede) het kerstdiner? Stel dan eens voor om voor servies van zacht materiaal te gaan. Bijvoorbeeld gerecycled bamboe. Dat ziet er vaak nog leuk uit ook!

Tip 3: Bezoek je vrienden of familie vóór de drukte

Staat er een kerstdag met vrienden of familie op de planning? Vraag aan degene die het organiseert of je wat eerder mag komen. Op die manier kan je alvast wennen aan de prikkels in het andere huis, nog voordat er prikkels van veel andere mensen zijn. Merk je dat je later op de avond toch overprikkeld raakt? Ga dan zonder schuldgevoel wat eerder naar huis. Je was er tenslotte ook al eerder dan de rest.

Tip 4: Plan rustdagen in voor jezelf

De decembermaand zit naast de vaste feestdagen vaak ook nog vol met andere borrels en verplichtingen. Onze tip: neem vooraf je agenda eens goed onder de loep en plan bewust vrije dagen in voor jezelf. Op die dagen hoef je geen mensen te zien en mag je doen wat jij wilt. Tip: maak je hoofd leeg tijdens een ommetje. Liever lekker bij de open haard liggen, naar muziek luisteren of gewoon even helemaal niks? Allemaal goed! Als jij er maar van tot rust komt.

Tip 5: Laat andere stressvolle activiteiten links liggen in december

Een bezoek aan de tandarts, een functioneringsgesprek op je werk… De decembermaand is dankzij de feestdagen voor veel mensen al intens genoeg. Probeer daarom andere activiteiten die jou stress geven voor of na de decembermaand te plannen.

De opa in de reclame heeft daadwerkelijk alles uit de kast gehaald om overdadige kerstverlichting en lawaai uit te bannen. Alleen is hij zich nog vergeten te scheren. Tja, dat is snel gepiept.

Meer weten over overprikkeling? Overprikkeling – Hersenstichting

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in