Over vuurwerkletsel, iets te veel proosten en oliebollen

Iedere jaarwisseling zijn helaas meerdere slachtoffers te betreuren. De wonden variëren van lichte brandwonden tot afgerukte ledenmaten. De overheid is de campagne ‘4vuurwerkveilig’ gestart om onder scholieren aandacht te vragen voor het afsteken van vuurwerk. Tenslotte is voorkomen nog altijd beter dan genezen.

Oogziekenhuizen trekken jaarlijks aan de bel. De belangrijkste tip bij oogletsel door vuurwerk is zo snel mogelijk – als het oog goed intact is en de pupil rond – het oog te spoelen met water. Door snel en juist handelen kan ergere schade aan het oog worden voorkomen. Zo is het bij letsel aan het oog het belangrijkste om zo snel mogelijk te spoelen, als de pupil nog rond is en het oog intact. Het is namelijk niet alleen de impact van de pijl of knal in het oog die de schade aanricht, maar ook het buskruit dat achterblijft. Is het oog zichtbaar beschadigd, dan absoluut geen druk op het oog uitoefenen. Dus niet met een doek of hand het oog deppen. Laat het hoofd een klein beetje achterover houden en voorkom dat er in het oog gewreven wordt. Een omgekeerd plastic bekertje over het oog heen (zonder het aan te raken) is dan een goede tijdelijke oplossing. In het algemeen geldt:

– laat het slachtoffer zo mogelijk gaan liggen;
– houd het oog open of laat dit door een ander doen;
– koel het oog minstens 10 minuten met zacht stromend lauwwarm water, bij bijtende stoffen minimaal 30 minuten;
– breng het slachtoffer naar een oogarts.
– Is het oog niet intact (vervormde pupil, bloed in het oog)? Bel dan 1-1-2 en volg de aanwijzingen van de meldkamercentralist op.

Brandwonden
Eerst water, de rest komt later. Bij brandwonden is het belangrijk de wond ten minste 10 minuten te koelen met lauw water. Hiermee kan de schade beperkt worden, maar verlicht ook de pijn van het slachtoffer. Haal kleding, voor zover die niet aan de wond plakt, weg. Schakel professionele hulp in bij tweede en derdegraads brandwonden.
Afgerukte vingers of handen
Elk jaar zijn er ook mensen die een vinger of hand verliezen als gevolg van een vuurwerkongeval. Bel 1-1-2 of laat bellen, wikkel de afgerukte vinger of hand in een steriel kompres of verband, stop het geheel in een droge plastic zak en leg die zak vervolgens in een bak met ijskoud water. Geef de zak mee aan de ambulance; misschien kunnen ze de vinger of hand er in het ziekenhuis weer aanzetten. Oefen intussen druk uit op de wond tot de ambulancebroeders het overnemen.

Alcoholvergiftiging
Toosten op het nieuwe jaar is een traditie. Verstandig zijn met alcohol staat wellicht niet op de lijst van goede voornemens. Als EHBO’er is het belangrijk om iemands gedrag in de gaten te houden, is hij misselijk en of moet hij braken? Bel direct 1-1-2 als iemand niet reageert als je hem aan de schouders schudt of aanspreekt. Leg een slapend of bewusteloos slachtoffer op zijn zij (stabiele zijligging), zodat hij niet kan stikken in zijn braaksel mocht hij overgeven. Controleer regelmatig zijn vitale functies.

Oliebollen
Niet alleen vuurwerk afsteken levert risico’s op, ook het bakken van de oliebollen. Een blusdeken is altijd een goed idee om binnen bereik te hebben, want brandende olie blus je niet met water. Bereid je voor, het buskruit is tenslotte al uitgevonden.

Video met uitleg spoelen oogletsel: https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/weet-wat-te-doen-risicos-oud-en-nieuw/

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in