Overleg met Het Oranje Kruis

In december hebben de koepelorganisaties (Nationale Bond, Limburg en Noord-Brabant) een gezamenlijke brief gestuurd aan Het Oranje Kruis, omdat zij zich zorgen maakten over het uitbreiden van de examenstof in deze periode. De KNV heeft dat ook aangegeven. Verenigingen organiseren nauwelijks of geen opleidingen en hebben ook geen inkomsten, omdat de evenementen zijn geannuleerd. Het Oranje Kruis heeft als reactie voorgesteld om met elkaar in gesprek te gaan. Het gesprek heeft recent plaatsgevonden.
Het Oranje Kruis gaf aan dat er al langer is gesproken over het opnemen van de tourniquet en ‘stop de bloeding’ in de examenstof. Daarmee was als invoerdatum 1 januari 2021 voor haar een logische datum. Verenigingen hoeven op zich geen hoge kosten te maken, omdat er genoeg alternatieve verbandmiddelen als geschikt oefenmateriaal in omloop zijn. De koepels begrijpen de afweging van Het Oranje Kruis, maar geven aan dat de timing ongelukkig is. Daarbij wordt de wens uitgesproken om net zoals dat in het verleden gebruikelijk was weer op regelmatige basis overleg te hebben met elkaar. Dan kunnen EHBO-organisaties namens de aangesloten verenigingen aangeven hoe over bepaalde onderwerpen wordt gedacht en ook de verenigingen informeren. Er wordt afgesproken om dit weer op te pakken.

Een ander onderwerp dat werd besproken was het EHBO-diploma. Het is tegenwoordig gebruikelijk om geen pasjes meer uit te geven, omdat veel mensen hun pasjes op hun telefoon kunnen opslaan en het beter voor het milieu is. Het Oranje Kruis kiest daar ook voor en geeft verenigingen nog wel de keuze om tegen betaling een pasje aan te vragen. We begrijpen dat het voor verenigingen als een verhoging van de kosten voelt, maar volgen de gedachte van Het Oranje Kruis ook. We moeten gezamenlijk werken aan een vermindering van papier en plastic. Voor leden die graag iets tastbaars in de portemonnee willen hebben, is het nog altijd mogelijk om een diploma te printen.

Delen op social media

Word nu lid van de Nationale Bond EHBO

Schrijf je hier in